A fost instaurată starea de urgență în Seychelles.
Arhipelagul Seychelles a decretat joi stare de urgenţă şi şi-a îndemnat locuitorii să rămână în case după o explozie la un depozit de explozibili şi distrugeri cauzate de inundaţii, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, informează AFP, conform Agerpres.
”În urma unei explozii la antrepozitul de explozibili al CCCL care a provocat pagube majore (...) şi a unor importante distrugeri cauzate de ploile abundente, preşedintele a decretat starea de urgenţă pentru astăzi, 7 decembrie”, a indicat în acest text preşedintele acestui arhipelag din Oceanul Indian, Wavel Ramkalawan.
”Toate şcolile vor fi închise. Doar lucrătorii angajaţi în sectoarele esenţiale vor putea călători, pentru a permite serviciilor de urgenţă să îşi facă munca crucială”, a adăugat el.
Explozia a avut loc în zona industrială Providence din Mahé şi a provocat pagube importante la faţa locului şi în împrejurimi, a adăugat preşedinţia, fără oferi alte detalii. Mahé este cea mai mare insulă din arhipelag, pe aceasta locuind 87% din populaţia de 98.000 de locuitori.
Let’s pray for Seychelles ???????? pic.twitter.com/nVPQHzCoPP
— Uri Florentine (@Uri_florentine) December 7, 2023
”Aeroportul internaţional din Seychelles continuă să funcţioneze, la fel ca şi feriboturile de pasageri între insule”, a precizat site-ul oficial de turism Visit Seychelles pe X.
Postul public de televiziune SBC a confirmat că ploile abundente au provocat pagube mari în mai multe zone din Mahé miercuri seara. Fotografiile postate pe contul său de Facebook arată case prăbuşite, alunecări de teren şi crăpături majore pe drumurile de pe insulă.
Cunoscut pentru plajele sale paradisiace cu nisip alb şi pentru turismul de lux, arhipelagul Seychelles, o fostă colonie britanică, este alcătuit din 115 insule şi este cea mai bogată ţară africană în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor - potrivit Băncii Mondiale - datorită turismului şi pescuitului. Acest indice ascunde însă inegalităţi majore: din cauza costului vieţii, circa 40% din populaţie trăieşte în sărăcie.
Africa de Est şi Oceanul Indian sunt afectate de săptămâni întregi de ploi torenţiale şi inundaţii asociate fenomenului El Nino, care au provocat strămutarea a peste un milion de persoane în Somalia şi au ucis peste 300 de persoane în această regiune, extrem de vulnerabilă la schimbările climatice şi unde fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu