Alexandru Rogobete, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, va merge luni și marți la Bruxelles pentru a vorbi în cadrul DG Reform a Comisiei Europene. Acesta a prezentat în exclusivitate pentru DCNews punctele cele mai importante pe care se va axa în cadrul discuțiilor. Tot în exclusivitate pentru redacția noastră, ministrul Alexandru Rafila a subliniat importanța digitalizării sistemului medical din România.
După vizita secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, în Emiratele Arabe Unite pentru discuții tehnice în sfera procesului de transformare digitală a sistemului medical de sănătate din România, acesta va avea luni și marți discuții la nivel înalt în cadrul Comisiei Europene.
"Digitalizarea sistemului medical marchează o tranziție semnificativă către utilizarea tehnologiilor de ultimă generație. Implementarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina și alte soluții digitale de management clinic vor crește accesul populației la servicii de sănătate, vor îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, vor reduce erorile și vor optimiza managementul și planificarea resurselor în domeniul sănătății. Mulțumim tuturor experților și instituțiilor partenere pentru contribuția lor la elaborarea primei strategii naționale pentru digitalizarea sistemului medical din România" a declarat Alexandru Rafila pentru DCNews.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, va fi prezent la Bruxelles în cadrul Direcției Generale Reforme (DG Reform) din cadrul Comisiei Europene pentru discuții în legătură cu:
"Digitalizarea completă a sistemului de sănătate este, în opinia mea, un proiect de țară. Unul strategic fără de care nu se poate continua dezvoltarea sistemului. Putem avea acces la fonduri suplimentare de 500 de milioane de euro direcționate în digitalizarea spitalelor, peste cele 150 de milioane la care avem deja acces prin PNRR.
Cred că avem nevoie de o structură stabilă pentru Digitalizarea în Sănătate. Strategiile pe care le-am dezvoltat pe componenta de eHealth, inclusiv în colaborare cu OMS, au nevoie de o entitate stabilă care să poată direcționa resurse, urmări investiții și implementa programe complexe la nivelul întregului sistem. Vorbim despre un proces complex și pe termen lung.
Până acum, pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România ne-am bucurat de suport susținut, atât tehnic, cât și financiar din partea celor mai relevante instituții la nivel european: DG Reform, Banca Mondială, Departamentul de Justiție din SUA, Agenția Națională de eHealth din SUA și, nu în ultimul rând, noul parteneriat cu IHC Holding din Emiratele Arabe Unite", a declarat, pentru DCNews, Alexandru Rogobete.
Reamintim că Ministerul Sănătății implementează proiectul ”Transformarea digitală a Ministerului Sănătății” aprobat în cadrul Componentei 7- Transformare digitală, Investiția I.3.2. Digitalizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sanitar aflate în subordinea MS, din 27 februarie 2024. Proiectul a fost aprobat prin Decizia de finanțare nr.1283/27.02.2024 privind implementarea reformelor și/sau investițiilor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu durată de implementare până la data de 30.08.2025 cu posibilitate de prelungire pe întreaga perioadă de implementare a PNRR, potrivit art.24 alin.(1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a mecanismului de redresare și reziliență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu