Economistul Iancu Guda atrage atenția asupra mitului că dacă ai casă ești și bogat.
Economistul Iancu Guda a spus, la Digi24, că ultimele cifre Eurostat confirmă că 96% dintre români locuiesc într-o casă deținută de familie, cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 70%. Cei mai puțini proprietari sunt în Elveția- 43%, dar și-n Germania (52%) și Austria (55%). ”Acestea sunt țările cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, un paradox aparent.” a subliniat economistul, atrăgând atenția că stăm cel mai prost la calitatea spațiului locativ.
”Jumătate din populația României locuiește în spații supraaglomerate, cel mai ridicat nivel din UE” a continuat economistul, adăugând că-n România ”ideea de a deveni proprietar de locuință a devenit o obsesie”.
”Deținerea mai multor locuințe este asociată, în mod greșit, cu sentimentul de bogăție și siguranță sau independență financiară. Fals! Independența financiară e atunci când poți să trăiești mult timp din banii produși de banii tăi, adică câte luni de cheltuieli ale familiei poți să acoperi din randamentul investițiilor tale.” a atras atenția Iancu Guda. El consideră că am ajuns aici din cauza mentalității din comunism și în lipsa unei educații financiare în școli.
Iancu Guda a subliniat și că, atunci când mergem să ne luăm un credit, adresăm o întrebare greșită: ”Care este creditul maxim la care mă încadrez?”. El spune că întrebarea corectă e ”Câtă casă îmi permit?”.
Vezi și: Cum știi VALOAREA CASEI pe care ți-o permiți. Guda, explicație pentru români: Cum se CALCULEAZĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News