Este sezonul vacanțelor, iar printre turiști se află inclusiv gravide care aleg să călătorească peste hotare cu mașina. În funcție de numărul lunilor de sarcină și de indicațiile medicului, este bine ca acestea să țină cont de anumiți factori care le pot transforma călătoria într-o experiență plăcută.
Ela Crăciun a întrebat specialiștii și oferă pe blogul ei, www.elacraciun.ro, soluții practice pentru femeile însărcinate care și-au planificat deja deplasarea.
„În sfârșit plecăm în vacanță, vacanță pe care atât copiii, cât și noi o așteptam cu nerăbdare. Urmează să plecăm în Grecia, cu mașina și pentru că nu e așa ușor să călătorești când ești gravidă, m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva sfaturi legate de acest subiect.
În primul rând, trebuie să vă spun că noi vom face drumul cu mașina. Pentru că este un drum de 8 ore, iar femeilor însărcinate nu le este indicat să stea atât de mult pe scaun, o să împărțim drumul în două bucăți: 4 ore astăzi, 4 ore mâine. Totodată, pentru că burtica mea este deja destul de proeminentă, nu voi conduce eu.
Călătoriile sunt recomandate în timpul sarcinii în trimestrul al doilea, pentru că abia atunci ne simțim puțin mai bine, scăpăm de grețurile de dimineață și nici nu avem emoțiile și disconfortul trimestrului trei. Totuși, înainte de a vă planifica o vacanță pe perioada sarcinii, cel mai bine ar fi să vă sfătuiți cu medicul și să-i faceți o vizită chiar înainte de a pleca.
Câteva lucruri pe care trebuie să le știm atunci când călătorim cu mașina:
1. Trebuie să purtăm întotdeauna centura de siguranță
Centura de siguranță ar trebui purtată întotdeauna, indiferent dacă sunteți sau nu însărcinate. Deși există mituri conform cărora centura ar putea să dăuneze fătului, acestea sunt departe de adevăr. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că centura nu este foarte strânsă pe burtică și că vă simțiți confortabil.
2. Va fi nevoie să facem pauze des pentru mers la toaletă
Nu e un secret că femeile însărcinate petrec jumătate din zi la baie. Corpul tău nu va face excepție în timpul călătoriei, așa că asigură-te că te oprești periodic pentru a merge la toaletă.
3. Trebuie să stăm cât mai comod
În timpul călătoriei trebuie să te simți cât mai bine și să nu ai niciun disconfort. Poți chiar să iei o pernă pe care să ții picioarele sau să o pui la spate pentru a te asigura că stai bine. Purtați pantofi și haine comode care să nu vă deranjeze.
4. Asigură-te că ai la îndemână gustări sănătoase și multă apă
Foarte multe femei se confruntă cu stări de disconfort create de foame, așa că e important să ai la îndemână câteva fructe sau biscuiți. La fel de important este și să te hidratezi bine, deci asigură-te că ai multă apă cu tine înainte să porniți la drum.
5. Faceți pauze pentru a vă întinde
Dacă stăm prea mult timp așezate într-o anumită poziție, picioarele și gleznele se vor umfla și ne vor crea disconfort. Asigurați-vă că faceți pauze la câteva ore pentru a vă întinde puțin și a relaxa corpul. Totodată, în acest mod puteți evita complicațiile precum tromboza venoasă profundă, la care femeile însărcinate sunt destul de expuse.
În cazul în care călătoriți cu avionul, trebuie să fiți chiar și mai atente. Deși puteți călători în siguranță până spre sfârșitul sarcinii, e bine să fiți precaute. Când călătoriți cu avionul ar fi bine să purtați îmbrăcăminte stratificată și cât mai comodă. E nevoie să consumați lichide suplimentare, pentru că zborurile cu avionul pot fi destul de deshidratante. Totodată, gustările mici și frecvente pot preveni hipoglicemia și greața, așa că ar fi bine să nu săriți peste ele. Ca și în cazul mașinii, picioarele trebuie să stea cât mai comod, puteți avea o pernă la spate și se recomandă să faceți câteva întinderi din când în când pentru a scădea riscul formării cheagurilor de sânge în picioare”, a scris vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci