EXCLUSIV  Eşti gravidă şi mănânci "pentru doi"? Marele pericol, indicat de dr. Emel Nuraltay. "Senzaţia e oarecum reală"

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR, a explicat de ce femeile gravide "mănâncă pentru doi", dar şi care este pericolul. 

"E adevărat că există o modificare substanţială a metabolismului glucidic, care creşte rezistenţa la insulină a femeii gravide. De aici pleacă nevoia de dulce. Vin gravidele şi povestesc că simţeau nevoia să mănânce ceva dulce, că altfel leşină. Senzaţia e oarecum reală. Vorbim de un oarecare grad de hipoglicemie, care se instalează mai rapid la femeia gravidă, dacă ea traversează o perioadă mai lungă de 6-8 ore în care nu s-a alimentat nicicum. 

Dar de aici şi până la mitul că poftele sunt caracteristice femeii gravide... ele sunt caracteristice oricărei persoane. Oricui poate să i se facă poftă dacă priveşte o îngheţată într-o vitrină, sau o prăjitură. La capitolul ăsta nu stăm rău deloc, e foarte atractiv tot ce ne înconjoară. Dar nu e o soluţie să dăm frâu tuturor poftelor. Gravida nu trebuie să depăşească 2800 calorii pe zi, atenţie. Cuncoscut fiind faptul că un adult are nevoie în alimentaţia zilnică, deci în 24 de ore, de maximum 2200 calorii. 

Sanador

Categoric gravida nu mănâncă pentru doi. Mâncatul pentru doi al gravidei, din cauza schimbărilor metabolice prin care trece organismul ei, va duce la un câştig ponderal excesiv. Avem gravide pe care le constatăm cu 25-30 kg în plus, situaţie care, o dată, îngreunează din punct de vedere fizic viaţa unei femei, unei persoane care într-un interval de 9 luni acumulează atât. Şi dacă e să judecăm pe aparate şi sisteme, închipuiţi-vă ce face cordul unei persoane care, faţă de viaţa anterioară, cară în spate un sac de cartofi de 30 kg permanent. Vom avea un cord încărcat, care va face un travaliu mult mai obositor decât în mod normal. 

Şi să nu uităm, organismul gravidei trebuie să asigure şi circulaţia fetală. Gravida are oricum un cord încărcat. Dacă acumulăm şi kilograme şi supunem cordul unui efort substanţial, există posibilitatea ca acest cord să se decompenseze", a declarat dr. Emel Nuraltay la DC MEDICAL şi DC NEWS. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel