După o noapte de băut, a doua zi poate fi destul de dificilă, mai ales din cauza mahmurelii, care mai mult ca sigur vine și cu un episod de anxietate.
Ziua următoare începe cu o durere bună de cap, senzația intensă de sete și ceva amețeală. Cu siguranță e o mahmureală și e reversul medaliei pentru o seară de distracție pe cinste. Dar unii oameni spun că au experimentat ceea ce au numit sentimente de anxietate intense.
Potrivit unor estimări, anxietatea în timpul mahmurelii afectează aproximativ 12% dintre oameni și poate varia ca severitate în funcție de persoană, scrie CNN.
Pe măsură ce corpul își revine după o noapte de băutură, mahmureala creează o stare de stres fiziologic. În general, stresul fiziologic apare atunci când corpul este sub presiune, asemenea situațiilor când suferim de o boală sau suntem răniți. Mahmureala funcționează la fel. Nu numai că provoacă modificări la nivelul sistemului nostru imunitar, dar crește și nivelul de cortizol (numit adesea „hormonul stresului”), tensiunea arterială și ritmul cardiac - modificări care se întâmplă și în timpul unui episod de anxietate.
De asemenea, creierul experimentează schimbări. Cercetările arată că activitatea creierului care implică dopamina (un tip de neurotransmițător) este mai scăzută în timpul mahmurelii. Acest lucru este important, deoarece dopamina joacă un rol important în reglarea anxietății. Stresul crescut în timpul mahmurelii poate, de asemenea, îngreuna pentru cineva să facă față oricărui stres suplimentar care poate apărea pe parcursul perioadei.
Interesant este că stresul și privarea de somn în combinație (care reprezintă alte aspecte ale mahmurelii), pot duce la scăderi atât ale dispoziției, cât și ale funcției cognitive (inclusiv atenția și memoria). Oboseala, stresul și tratarea altor simptome neplăcute de mahmureală pot, de asemenea, îngreuna gestionarea sarcinilor zilnice. De exemplu, cineva cu mahmureală poate fi prea preocupat să-și amelioreze senzația de greață, durerile de cap sau oboseala pentru a putea face față eficient gândurilor pline de anxietate.
Într-un studiu, a fost analizat modul în care mahmureala influențează funcțiile executive (abilitățile mentale care sunt importante pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv memoria de lucru, gândirea flexibilă și autocontrolul). Participanților li s-au oferit o serie de sarcini care au testat aceste abilități mentale, cum ar fi amintirea unei serii de litere.
A fost descoperit faptul că oamenii care suferă de mahmureală au avut performanțe mai slabe în aspectele cheie ale funcțiilor executive. Funcțiile executive îi ajută pe oameni să facă față anxietății și să inhibe gândurile anxioase. Dacă aceste abilități mentale sunt mai slabe în timpul mahmurelii, poate explica de ce unii oameni se confruntă cu anxietatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu