Iată ce arată studiile cu privire la starea de fericire datorată faptului că ai copii.
Convingerea predominantă în multe părți ale lumii este că a avea copii este cheia fericirii și cei care nu au copii nu au parte de împlinire în viața lor.
Dar este oare adevărat acest lucru? Răspunsul la această întrebare este atât simplu, cât și complex, iar împlinirea pe care o simțiți în viața dumneavoastră, indiferent dacă decideți să aveți copii sau nu, depinde de mulți factori.
Să ne uităm mai întâi la răspunsul simplu, care este că nu, nu trebuie să ai copii pentru a fi fericit și împlinit.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Informațiile din acest articol vă vor ajuta să răspundeți la această întrebare dificilă, explorând fertilitatea, schimbările climatice, costul vieții și presiunea socială.
Studiile efectuate pe femei care nu au copii din proprie alegere arată că majoritatea simt că au un bun simț al identității și al individualității. Ele nu se simt definite de rolul lor în cadrul familiei și simt că au mai multă libertate și control asupra corpului, vieții și viitorului lor. Femeile fără copii raportează, de asemenea, o mai mare stabilitate financiară, deși nu este necesar un statut socio-economic mai ridicat pentru a fi mulțumite de decizia de a nu avea copii.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
De asemenea, femeile și bărbații care nu au copii sunt, în medie, mai puțin stresați și raportează o mai mare satisfacție în căsnicia lor.
Există puține cercetări privind bărbații singuri și experiența lor de a nu avea copii, și chiar mai puține privind experiența transsexualilor sau a homosexualilor de a nu avea copii. Însă un studiu realizat pe bărbați care nu au avut copii din proprie inițiativă a raportat că majoritatea erau mulțumiți de decizia lor și fericiți că au mai multă libertate în viața lor. Doar un număr mic de persoane și-au exprimat regretul față de decizia lor, în mare parte pentru că nu ar fi avut o moștenire.
Cu toate acestea, există riscul ca bărbații care nu au copii să se confrunte cu o reducere a satisfacției generale a vieții la o vârstă mai înaintată, dacă le lipsește sprijinul social.
Lucrurile se complică puțin mai mult atunci când ne uităm la decizia de a avea copii.
În timp ce părinții pot fi cu siguranță fericiți și împliniți în viață, satisfacția pe care o resimt în legătură cu această decizie se desfășoară de obicei în timp și poate depinde, de asemenea, de mulți factori pe care nu îi pot controla.
Inițial, mulți părinți se confruntă cu o scădere temporară a stării de bine după ce au un copil, un fenomen cunoscut sub numele de ”paradoxul parental”. Acest lucru se datorează faptului că un nou copil poate împiedica satisfacerea multor nevoi de bază cum ar fi somnul, mâncatul bine și vizitarea prietenilor. Aceasta poate fi o rețetă pentru nemulțumire.
De asemenea, femeile heterosexuale raportează mai multă tristețe atunci când au un copil, în comparație cu bărbații. Acest lucru se poate datora faptului că povara îngrijirii tinde să cadă în mod disproporționat asupra femeilor.
Acest lucru explică, probabil, de ce femeile din Norvegia nu raportează o pierdere a fericirii atunci când au copii, deoarece Norvegia are multe politici favorabile familiei care fac posibilă creșterea copiilor și cariera ambilor părinți.
Deși a fi părinte poate fi dificil, asta nu înseamnă că nu poate duce la fericire, bucurie și un sens mai mare al vieții. Experiența de a fi părinte poate duce chiar la o formă profundă de bunăstare numită bunăstare eudaimonică. Aceasta este sentimentul că ai trăit o viață care merită trăită, care este diferită de fericirea pe termen scurt.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Atât bărbații, cât și femeile pot experimenta o stare de bine eudaimonică pozitivă atunci când devin părinți. Însă, în cazul femeilor, creșterea bunăstării eudaimonice pe care o resimt depinde și de cât de echilibrate sunt sarcinile parentale cu partenerul lor.
Un alt lucru important de care oamenii își fac griji este dacă vor regreta că nu au copii.
În mod liniștitor, cercetările efectuate la adulții în vârstă fără copii arată că mulți dintre ei raportează un nivel ridicat de satisfacție în viață și reziliență în fața unei sănătăți mintale precare.
Se pare că cea mai mare cheie pentru a fi fericit cu decizia de a avea sau nu copii depinde de faptul dacă ați simțit că dețineți controlul asupra acestei decizii. Atunci când simțim că ne-am ales calea, avem tendința de a ne accepta deciziile și de a fi mai fericiți în legătură cu ele.
Și totuși, ce se întâmplă dacă această alegere v-a fost luată și v-ați dorit un copil, dar nu ați putut avea unul? Poți fi fericit atunci? Cercetările arată că răspunsul este un da răsunător.
Impactul lipsei copiilor asupra a 161 de femei din Marea Britanie care doreau să aibă copii, dar nu au putut din diverse motive, cum ar fi faptul că nu au reușit să găsească un partener sau infertilitatea. Participantele aveau vârste cuprinse între 25 și 75 de ani.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
În medie, starea de bine a participanților nu era diferită față de cea a publicului în general. În timp ce 12% se simțeau în declin (adică viața lor părea lipsită de scop), 24% prosperau din punct de vedere psihologic, ceea ce înseamnă că raportau cel mai înalt nivel de sănătate mentală. Restul au experimentat niveluri moderate de bunăstare.
Interesant este faptul că, pentru unii, lupta pentru a avea un copil a dus la o creștere post-traumatică. Aceasta se referă la schimbările psihologice pozitive care au loc după un eveniment traumatic. Femeile cu cele mai ridicate niveluri de bunăstare au declarat că faptul că au fost capabile să se concentreze asupra unor noi posibilități în viața lor, în afara faptului de a fi părinte, le-a ajutat să își îmbunătățească starea de bine.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Studiile efectuate pe bărbați care nu au putut avea copii din cauza infertilității arată că mulți dintre ei au suferit de tristețe ca urmare a acestei situații, deși această tristețe s-a redus odată cu înaintarea în vârstă. Dar, la fel ca în cazul femeilor care nu au copii în mod involuntar, găsirea unor modalități de reîncadrare a identificării și a rolului lor în societate în afara paternității i-a ajutat pe mulți să găsească sens și satisfacție în viața lor.
Așadar, dacă devenim părinți suntem mai fericiți? Ne face lipsa copiilor nefericiți? Răspunsul la aceste întrebări nu este atât de simplu pe cât pare. Fericirea sau împlinirea pe care o experimentăm depinde de atât de mulți factori, mulți dintre aceștia scăpând de sub controlul nostru. În timp ce modul în care alegi să-ți găsești sensul în viață este, într-adevăr, un factor cheie, la fel de importantă este și susținerea socială pe care o ai pentru a deveni părinte și climatul politic în care trăiești, arată Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News