Limba română, la fel ca orice altă limbă, este un „organism” viu care evoluează continuu. Cu toate acestea, evoluția aduce și provocări, mai ales când preluăm cuvinte și expresii din alte limbi sau le folosim în moduri care nu respectă sensul lor de bază. Din dorința de a ne exprima cât mai bine, ajungem uneori să utilizăm greșit anumite cuvinte, fie din cauza influenței altor limbi, cum ar fi engleza, fie din cauza confuziilor fonetice și semantice.
Acest articol își propune să clarifice sensurile corecte ale unor cuvinte și expresii frecvent folosite greșit de români, pentru a ne ajuta să ne exprimăm mai precis și mai corect.
1. DILEMĂ
„Dilemă” este un cuvânt folosit frecvent în expresia „am o dilemă”. Potrivit DEX, dilemă înseamnă „raționament cu două soluții, dintre care trebuie aleasă una, deși ambele duc la aceeași concluzie” sau „alternativă care pune în dificultate”.
2. PATETIC
Cuvântul „patetic” este frecvent utilizat greșit cu sensul de „jalnic” sau „penibil”. Deși în limba engleză „pathetic” înseamnă „jalnic” sau „vrednic de milă”, în română, „patetic” are un sens diferit. El înseamnă “plin de patos, de avânt, de însuflețire, de pasiune, de entuziasm”, sau ceva „care emoționează, impresionează, înduioșează” și „plin de emfază, de afectare”.
3. A APLICA
Verbul „a aplica” este tot mai des folosit greșit cu sensul de „a-și depune CV-ul” sau „a face o cerere formală”. În română, „a aplica” înseamnă „1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva în practică; a întrebuința, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. 3. A administra (un tratament medical). 4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular”.
4. FORTUIT
„Fortuit” este adesea confundat cu „forțat”, însă sensul său real este „venit pe neașteptate, neprevăzut, întâmplător, inopinat”.
5. PROFESIONAL/PROFESIONIST
Cuvintele „profesional” și „profesionist” sunt deseori folosite incorect pentru a desemna ceva „foarte competent”, „de calitate superioară”, cum ar fi „produse cosmetice profesionale”. În realitate, „profesional” înseamnă „privitor la o profesie, legat de o profesie”, iar „profesionist” se referă la „persoana care lucrează într-un anumit domeniu pe baza unei pregătiri corespunzătoare”.
6. FACILITATE/FACILITĂȚI
Utilizarea cuvântului „facilități” pentru a descrie „spații dotate cu echipamente” este greșită. Corect, „facilitate” înseamnă „însușire a ceea ce este facil, ușurința de a face ceva fără mari eforturi, cu ușurință”. La plural, „facilități” se referă la „înlesniri făcute cuiva”, cum ar fi „facilități de plată”.
7. A ADJUDECA
„A adjudeca” nu înseamnă „a câștiga” sau „a obține un premiu”. Folosirea sa în contexte precum „și-a adjudecat marele premiu” este greșită. Corect, „a adjudeca” înseamnă „a atribui (prin hotărâre judecătorească) un bun scos la licitație persoanei care oferă prețul cel mai mare”.
8. EXPERTIZĂ
„Expertiză” nu înseamnă „competență într-un anumit domeniu”, deși este adesea folosit astfel, ca în exemplul „Am încredere în el pentru că are expertiză”. Corect, „expertiză” înseamnă „cercetare tehnică făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, pentru lămurirea unei situații; (concret) raport întocmit de un expert”.
9. A AGREA
„A agrea” este folosit adesea pentru a descrie o înțelegere legală (de exemplu, „a agreat contractul”). În realitate, „a agrea” înseamnă „a simpatiza” sau „a accepta un reprezentant diplomatic”.
10. LABORIOS
„Laborios” este folosit adesea greșit pentru a desemna ceva „productiv”. În realitate, „laborios” înseamnă „care cere multă muncă, efort, osteneală” și are de obicei o conotație negativă.
11. LUCRATIV
„Lucrativ” nu înseamnă „spațiu utilizabil”. Corect, „lucrativ” înseamnă „ceva care aduce profit, este rentabil, folositor”.
12. VELEITATE
„Veleitate” este folosit adesea cu sensul de „valență”, însă „veleitate” înseamnă de fapt „dorință, pretenție sau ambiție nejustificată”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News