Eşti stresat când rămâi fără baterie la telefon? Atunci suferi de nomofobie!

Nomofobia poate fi numită anxietatea secolului XXI. Numărul de persoane afectate de această frică obsedantă este în creştere de la an la an. Nomofobia este teama iraţională pe care o simte cineva atunci când nu are acces la telefonul mobil.

Autor: Anca Murgoci

Un studiu a arătat că în Marea Britanie aproximativ 66% din populaţie este afectată de această frică tehnologică. Practic, vorbim de o creştere cu 55% de la realizarea primului studiu din urmă cu patru ani.

Nomofobia a fost identifică pentru prima dată în anul 2008, iar numele său provine de la termenii englezeşti „no-mobile phobia” (teama de a sta fără telefon). Experţii spun că persoanele care suferă de anxietate atunci când îşi pierd telefonul mobil, li se descarcă bateria sau nu mai au semnal, suferă de nomofobie.

Un studiu britanic realizat în anul 2008 a arătat că 56% dintre bărbaţi şi 48% dintre femei sufereau de această fobie, iar 9% se considerau „stresaţi” atunci când telefonul mobil rămânea fără baterie. Cu patru ani mai târziu, studiul realizat de SecurEnvoy a arătat că numarul celor afectaţi de fobie a crescut. Din 1000 de persoane, 77% cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani sufereau de nomofobie. 41% dintre subiecţi au spus că au în permanenţă două telefoane pentru a nu rămâne "deconectaţi".

„Nu poate fi considerată o boală. Nomofobia este un simptom al dependenţei de telefonul mobil”, a declarat  Francisca Lopez Torrecillas, de la Universitatea din Granada pentru BBC Mundo. Nomofobul nu poate ieşi din casă fără telefonul mobil şi îşi consultă dispozitivul aproximativ patru ore pe zi. Torrecillas adaugă „nomofobul nu are un nivel ridicat al stimei de sine si este introvertit. În timpul liber, el foloseşte telefonul mobil ca pe un mod de relaxare”.

Această anxietate ridică nivelul de stres al oamenilor şi îi face să fie mereu conectaţi la tehnologie. Stresul persoanelor afectate creşte în cazul în care bateria telefonul se descarcă sau nu mai au semnal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel