EXCLUSIV  Ești tânăr, ai salariu de 4000 lei și te gândești să-ți cumperi un apartament? Ce spune profesorul Coșea

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre credite și despre lucrurile la care tinerii trebuie să stea atenți atunci când semnează un contract cu banca, în exclusivitate pentru DCNews.

Mircea Coșea, profesor de economie, a vorbit despre riscurile la care se supun tinerii atunci când vor să facă un împrumut, importanța angajării unui specialist, dar și despre lucrurile la care să fim atenți în perioada în care vor să semneze un contract cu banca.

"În primul rând trebuie să fie atenți la atmosfera care se creează - atmosferă incitată de anumiți analiști care au anumite interese - și să se orienteze spre credite care au elemente facilitare în obținerea dorințelor pe care ei le au. Nu trebuie să se lase păcăliți de ceea ce înseamnă propagandă.

În al doilea rând, trebuie să fie atenți la relația cu banca. Banca este o instituție foarte complicată, noi o tratăm simplu, dar ea este o societate comercială bazată pe profit, cu niște legi foarte bine stabilite, cu o relație foarte puternică pe piața de credit și de capital internă și internațională. Asta face ca relația cu banca să ceară o anumită informare și un anumit stadiu de cunoaștere a modului în care se lucrează.

Cu alte cuvinte, cine nu are această capacitate, trebuie să fie întotdeauna acompaniați de un specialist atunci când se semnează contractul, deoarece contractul este un lucru foarte complicat din punct de vedere juridic. Câteodată ascunde niște clauze greu de observat pentru un om fără experiență, deci e bine să fie foarte atenți la cum va fi relația cu banca prin relația de creditare.

De asemenea, tinerii trebuie să fie atenți la perspectiva lor de realizare profesională. În momentul în care vor să ia un credit trebuie să analizeze la rece, fără emoție, ceea ce li se poate întâmpla în viață, să evalueze perspectiva lor astfel să aibă un răspuns clar la întrebarea "cum voi da banii înapoi?" , spune profesorul Mircea Coșea.

Tot tinerii, mai spune domnul profesor, ar trebui să fie atenți la alternative, să vadă ce alte opțiuni au în afară de credit. "De multe ori, în domeniul imobiliar, o alternativă este chiria", spune el, explicând că dacă chiria este mai mică decât rata lunară a creditului luat pentru casă, atunci ar trebui luată în calcul mai degrabă opțiunea de a rămâne în chirie.

Dând un exemplu profesorului Mircea Coșea, și anume - un tânăr de 22 de ani care se află în câmpul muncii de doar un an, cu salariul de 4000 de lei și o chirie de 300 de euro, vrea să acceseze un credit imobiliar de 70.000 de euro, acesta spune că l-ar sfătui să nu facă acest lucru.

"Nu l-aș sfătui să ia un credit, pentru că salariul pe care îl are nu este îndeajuns. Având în vedere bugetul pentru traiul zilnic deja, ne putem da seama că este sub acesta, că nu ar face față. Pe de altă parte, în aceste condiții, nici chiria nu este ușor de plătit cu acest salariu. 

Exemplul de mai sus intră în categoria 'sistemul italian', ceea ce înseamnă rămânerea tinerilor între 20 și 35 de ani în familie, să trăiască cu părinții, pentru că nu pot face față singuri cu cheltuielile de zi cu zi. Iar cine nu face acest lucru și se află în condițiile de mai sus, trebuie să se gândească foarte bine dacă insistă sa facă acest pas", a încheiat profesorul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel