Șefa guvernului eston le cere statelor NATO să aloce pentru apărare cel puţin 3% din PIB.
Kaja Kallas, premierul Estoniei, le-a cerut marţi celorlalte state din NATO să-şi mărească cheltuielile pentru apărare la cel puţin 3% din produsul lor intern brut (PIB), transmite Agerpres, citând Reuters.
Estonia deja investeşte în apărare peste 3% din PIB şi toţi aliaţii din NATO ar trebui să îi urmeze exemplul, a spus Kallas la un eveniment media organizat la Berlin, afirmân că înţelege dificultatea unui asemenea demers.
Declarația acesteia vine după ce în urmă cu o săptămână, şi preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că statelor membre ale NATO ar trebui să li se ceară să aloce 3% din PIB pentru apărare, mai degrabă decât actualul obiectiv de 2%. Ţinta de 3% din PIB pentru apărare ar trebui să fie limita minimă de îndeplinit în orice condiţii, a susținut Duda.
Acum ţările membre NATO trebuie să investească anual în apărare cel puţin 2% din PIB, acest lucru fiind convenit în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia, deși inițial NATO le ceruse statelor sale membre ca bugetul lor pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024.
Aceasta nu este prima dată când premierul Estoniei sugerează că ar fi necesari mai mulți bani pentru apărare. În septembrie anul trecut, Kaja Kallas a încurajat ţările NATO să-şi majoreze semnificativ bugetul apărării, după exemplul statelor baltice. Potrivit ei, în 2024 Estonia îşi va majora bugetul militar la 3,2% din PIB.
Reamintim că șefa guvernului eston a spus în luna noiembrie că ar dori să fie luată în considerare pentru funcţia de secretar general al NATO după ce Jens Stoltenberg îşi încheie actualul mandat. Vorbind la o conferinţă organizată de Politico la Washington, Kaja Kallas a răspuns "da" atunci când a fost întrebată dacă ar dori să fie avută în vedere pentru această funcție.
Kaja Kallas este un critic vehement în NATO şi Uniunea Europeană la adresa Rusiei şi insistă constant pentru planuri de apărare mai cuprinzătoare pentru Estonia, Letonia şi Lituania, care au toate frontieră cu Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu