Estonia: Un monument sovietic a fost înlăturat dintr-o localitate unde 80% din populație este de etnie rusă/ video

Estonia și Letonia marchează 30 de ani de la retragerea trupelor ruse/ FOTO: Pexels
Estonia și Letonia marchează 30 de ani de la retragerea trupelor ruse/ FOTO: Pexels

Autoritățile estoniene au scos un tanc din epoca sovietică de pe piedestalul său, în orașul de est Narva, cea mai importantă îndepărtare de până acum dintre aproximativ 200 până la 400 de astfel de monumente pe care guvernul s-a angajat să le dea jos până la sfârșitul anului.

A fost cea mai recentă mișcare împotriva Rusiei a țărilor din regiunea baltică.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, monumentele sovietice din Estonia nu au mai fost doar o problemă locală, a declarat marți premierul, Kaja Kallas. „Nimeni nu vrea să-l vadă pe vecinul nostru militant și ostil stimulând tensiuni în casa noastră”, a spus Kallas.

Statul baltic a fost o republică sovietică din 1944 până în 1991 și aproape un sfert din populația sa de 1,3 milioane de oameni este formată din etnici ruși. „Nu vom oferi Rusiei oportunitatea de a folosi trecutul pentru a perturba pacea în Estonia”, a spus Kallas.

Guvernul și-a anunțat intenția de a elimina toate monumentele din epoca sovietică la începutul acestei luni, spunând că invazia Ucrainei de către Moscova a „deschis răni în societatea noastră de care aceste monumente din epoca comunistă ne amintesc”, notează The Guardian.

Anunțul a fost întâmpinat cu ostilitate de unii etnici ruși la Narva, la granița Estoniei cu Rusia, unde doar 4% dintre rezidenți sunt etnici estonieni și peste 80% sunt etnici ruși, ceea ce a determinat guvernul să intervină rapid pentru a contracara „tensiunile și confuzia în creștere”. spuse Kallas.

Lucrările de îndepărtare a tancului T-34 și a altor două monumente sovietice din oraș au început sub paza poliției la scurt timp după zorii zilei de marți și au fost finalizate până la mijlocul dimineții. Tancul va fi expus la muzeul național de război al Estoniei, din apropierea capitalei, Tallinn.

Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Läänemets, a declarat că considerentele de ordine publică sunt esențiale. „Multor localnici le pasă de îndepărtarea monumentelor”, a spus el, dar războiul trebuie să fie comemorat „fără conflicte și amenințări cu provocări”.

 

Interzicerea ruşilor în ţările europene, avantaj pentru Putin. Avertismentul unui fost ministru de Externe

Un fost ministru de Externe european avertizează că o eventuală interdicţie pentru intrarea ruşilor în ţările europene ar putea reprezenta un avantaj pentru Vladimir Putin. 

Atunci când se discută despre interdicţia eliberării vizelor Schengen, ţările membre ale UE trebuie să ajungă la o poziţie unică, este de părere fostul ministru de externe al Finlandei, Erkki Tuomioja.

După cum a scris politicianul pe reţelele de socializare, o divizare în comunitate pe această temă "va fi numai în folosul lui Putin", transmite RBK, preluată de Rosbalt.

Reamintim că câteva ţări - între care Letonia, Finlanda, Estonia, Cehia - vor să pună la nivel general european cererea privind sistarea acordării de vize turistice pentru cetăţenii Rusiei. În acelaşi timp, Comisia Europeană a menţionat faptul că codul de vize al Uniunii Europene nu conţine posibilitatea încetării acordării de vize pe termen scurt, scrie Rador. 

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cele şase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că ruşilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de oraşele distruse sau de şantajul nuclear al Moscovei.

Cu toate acestea, consideră Podoliak, pierderea dreptului de a obţine vize pentru Europa ar putea fi primul pas către o revoltă în interiorul Rusiei.

"De ce sunt necesare restricţii de vize pentru cetăţenii ruşi? O jumătate de an de război a dovedit că lor (ruşilor, n.r.) nu le pasă de masacre, de oraşe distruse, de şantaj nuclear, de Bucea sau de Mariupol. Doar discuţiile despre pierderea vizelor i-ar mai putea aduce la conştientizarea războiului şi a responsabilităţii. Iar acesta este primul pas... către o rebeliune rusă", a taransmis Podoliak pe Twitter, citat de Rador, într-un mesaj postat duminică.

Amintim că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut recent interzicerea accesului ruşilor în ţările occidentale, explicând că acest lucru i-ar ajuta pe cetăţenii Rusiei să înţeleagă că sunt implicaţi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, iniţiativa respectivă a fost susţinută de autorităţile din Estonia, Cehia şi Letonia. Ministrul de externe al Cehiei a anunţat că va propune ţărilor UE să ia în considerare interzicerea vizelor Schengen pentru ruşi la sfârşitul lunii august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel