Premierul Estoniei a cerut Uniunii Europene să introducă o interdicție de călătorie spunând că vizitarea Europei nu este ”un drept al omului”.
Estonia s-a alăturat astăzi Finlandei și Letoniei pentru a îndemna UE să-și închidă granițele pentru călătorii ruși, făcând ecou unui apel al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.
”Nu mai eliberați vize de turiști rușilor. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a scris pe Twitter premierul estonian Kaja Kallas, la o zi după ce Zelenskyi a cerut Occidentului să introducă o interdicție de călătorie, potrivit Politico.
”Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor pentru că rușii iau pământul altcuiva”, a spus Zelensky într-un interviu acordat luni pentru Washington Post, adăugând că rușii ar trebui ”să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filosofia”.
Uniunea Europeană a emis o serie de sancțiuni împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei, inclusiv interzicerea călătoriilor aeriene în Rusia, dar nu a interzis dreptul de a vizita Europa turiștilor ruși.
Kallas a subliniat că majoritatea intră în UE prin granița de est a blocului cu Rusia, punând o povară pentru Estonia, Letonia și Finlanda ca ”puncte unice de acces”.
Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat luni că ”poziția sa personală este că turismul ar trebui să fie restricționat” și că se așteaptă ca problema să fie discutată la viitoarele summit-uri ale liderilor UE.
”Nu este corect ca, în același timp în care Rusia poartă un război agresiv și brutal de agresiune în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este în regulă”, a declarat Sanna Marin.
Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkēvičs, este și el în favoarea unei interdicții, declarând că țările UE ar trebui să restricționeze eliberarea vizelor pentru ruși, cu o scutire din motive umanitare.
58% dintre respondenți au fost în favoarea interdicției, 24% au fost împotrivă. Alți 18% au fost neutri.
Cel mai adesea, introducerea restricțiilor a fost susținută de locuitorii din nordul și estul Finlandei, bărbați bogați cu vârstele cuprinse între 50-64 de ani, precum și adepții ideilor Partidului Popular Suedez.
Oponenții inițiativei au fost în principal tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, femei, susținători ai Partidului de Coaliție Conservator, precum și susținători ai naționaliștilor „Finlandezi Adevărați”.
Șeful departamentului consular al Ministerului finlandez de Externe, Jussi Tanner, a declarat mai devreme că există mai multe opțiuni pentru restricționarea turismului din Rusia. Însuși ministerul susține calea de a urma legile Uniunii Europene și regulile spațiului Schengen, care interzic încetarea completă a vizelor.
Alte opțiuni includ:
- limitarea numărului de cereri de viză acceptate;
- permisiunea de a intra în țară doar pentru un motiv întemeiat (vizita la rude, tratament, înmormântare);
- închiderea frontierei pentru traficul de pasageri;
- anularea vizelor eliberate anterior pentru ruși.
La sfârșitul lunii iulie, toate partidele din Finlanda au votat pentru interzicerea vizelor pentru ruși. Pe 4 august, președintele Sauli Niinistö va discuta acest subiect cu guvernul.
În Finlanda există o dezbatere cu privire la posibilitatea limitării eliberării vizelor turistice sau de scurtă durată pentru cetățenii ruși din motive de securitate națională.
În ultimele ore, autoritățile vamale au surprins, de fapt, mai multe persoane la granița cu Rusia în timp ce transportau drone și alte bunuri supuse sancțiunilor UE.
Acestea sunt instrumente care ar putea crește ”capacitățile industriale și militare ale Moscovei”, au dezvăluit autoritățile. Momentan nu este clar de unde provin bunurile sechestrate, potrivit Europa Today.
”În prezent, aproximativ douăzeci de dosare referitoare la traficul de pasageri sunt în faza de examinare prealabilă”, se arată într-o notă a autorității vamale. Verificările au constatat, de asemenea, diverse produse de lux supuse sancțiunilor UE și bunuri cu diferite scopuri militare ”cum ar fi instrumentele folosite în traficul maritim”.
Granița dintre Finlanda și Rusia are o lungime de aproximativ 1.340 de kilometri și se întinde pe o zonă rurală slab locuită. Cererea recentă a Helsinki de aderare la NATO și iritația Moscovei față de această alegere au dat naștere dezbaterii privind necesitatea aplicării unor noi măsuri de control la frontieră, de la care sosesc și mulți turiști, sau presupuși ca atare, cu cifre în creștere puternică după eliminarea restricții anti-Covid.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci