Ether a atins un nou prag istoric. Cine l-a inventat și care e diferența dintre Ethereum si Ether.
Ether depăşeşte în premieră pragul de 4.000 de dolari şi ajunge la o valoare de piaţă de peste 470 miliarde de dolari. Traderii speră că reţeaua Ethereum va deveni un jucător central al fenomenului DeFi.
Moneda digitală Ether a depăşit luni pragul de 4.000 de dolari, stabilind un nou record pentru a treia sesiune consecutivă, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar, potrivit MEDIAFAX.
Bitcoin-ul a ajuns la maximul ultimelor trei săptămâni, în timp ce Dogecoin – creată iniţial pentru a parodia frenezia criptomonedelor – şi-a revenit în urma declinului generat de apariţia lui Elon Musk din cadrul emisiunii Saturday Night Live.
Ether, tranzacţionat cu ajutorul blockchain-ului Ethereum, a crescut astăzi cu circa 16% la 4.127 dolari. La ora redactării ştirii (12:50), Bitcoin şi Dogecoin au ajuns la 58.221 dolari şi, respectiv, 54 de cenţi.
Bitcoin-ul s-a dublat, Ether a crescut de aproape cinci ori anul acesta şi Dogecoin a înregistrat un plus de aproximativ 11.000%, pe măsură ce euforia generată de Bitcoin s-a revărsat asupra altor active digitale. În prezent, Ether înregistrează o valoare de piaţă de 476,4 miliarde de dolari.
„Cred că sectorul crypto prezintă un interes instituţional mult mai mare decât ar crede oamenii care nu au urmărit piaţa”, spune Chris Weston, şeful diviziei de cercetare a firmei de brokeraj Pepperstone.
Recent, blockchain-ul Ethereum a fost actualizat, traderii crezând că reţeaua ar putea deveni un jucător central al trendului „DeFi”, sau finanţe descentralizate, prin intermediul căruia platformele digitale reduc din dominanţa exercitată de bănci asupra tranzacţiilor financiare.
În total, suma criptomonedelor Ether aflate în circulaţie este de 477 de miliarde de dolari, faţă de 1.100 miliarde pentru Bitcoin şi 69 de miliarde de dolari pentru Dogecoin. Per total, întreaga piaţă a criptomonedelor valorează circa 2.500 de miliarde de dolari, potrivit CNBC.
Totuşi, există investitori care nu au încredere în mania monedelor virtuale. Michael Hartnett, strateg de investiţii al Bank of America Securities, spune că raliul Bitcoin reprezintă „mama tuturor bulelor”, în timp ce Stephen Isaacs, preşedintele comitetului de investiţii al companiei de consultanţă financiară Alvine Capital, crede că „nu există fundamente în spatele acestui produs, punct”.
Ether este moneda virtuală creată de Vitalik Buterin.
Vitalik Buterin are 27 de ani, s-a născut în Rusia, dar a fost crescut în Canada. Acesta a fondat Ethereum în anul 2013, la doar 19 ani. Acum, grație creșterii spectaculoase a cripto-monedei sale, are o avere de 1,1 miliarde de dolari. El deține 300.000 de etheri în prezent, scrie CNN, citează b1.ro
Mai mult, Buterin este cofondator al Bitcoin Magazine, o publicaţie care se ocupă de bitcoin şi alte criptomonede, în 2012.
În 2014, a fost selectat pentru a face parte din Thiel Fellowship, un program de doi ani creat de miliardarul Peter Thiel, care acordă 100.000 de dolari tinerilor care vor să construiască lucruri noi în loc să stea într-o sală de clasă.
Ethereum este numele reţelei, în timp ce Ether este criptomoneda folosită la alimentarea platformei.
Ether, moneda virtuală asociată cu blockchain-ul Ethereum, a devenit a doua cea mai valoroasă după Bitcoin.
„Ether este unul dintre principalii beneficiari ai exploziei pieţei crypto. Impulsul s-ar putea extinde pe termen scurt şi cred că Ether ar putea atinge 5.000 de dolari în termen de şapte zile”, spune Nigel Green, expert în criptomonede şi CEO-ul firmei de consultanţă financiară deVere Group, potrivit CNBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci