Eticheta ”verde” pentru gaze și nucleare este sigură: Parlamentul European a respins de fapt rezoluția prezentată de centru-stânga și de Verzi care urmărea să respingă includerea acestor două surse de energie în taxonomia verde, documentul cu care UE indică de fapt ce activități vor beneficia de investițiile financiare din ce în ce mai gigantice legate de sustenabilitate.
Prin urmare, miza este mare. Cu atât mai mult având în vedere actuala criză energetică, pe care, într-un fel, s-au sprijinit cei din Parlamentul European care au subliniat importanța garantării investițiilor în proiecte pentru reactoare nucleare, conducte de gaz și terminale GNL care pot ajuta Europa să se elibereze de dependența de Rusia.
Pe de altă parte, grupul Socialiștilor și Democraților, din care fac parte Partidul Democrat, Verzii și alte forțe, inclusiv M5-urile, au contestat că, prin această taxonomie, vor fi îndepărtate resurse fundamentale pentru a promova o tranziție reală către sursele regenerabile.
Din acest motiv, centrul-stânga și ecologiștii au prezentat o rezoluție de respingere a actului delegat prin care Comisia, cu votul favorabil al guvernelor UE, și-a propus să includă gazul și energia nucleară în taxonomie.
Rezoluția a fost respinsă cu câteva zeci de voturi, subliniind diviziunea nu numai în Cameră, ci și a majorității care o susține pe Ursula von der Leyen: PPE și majoritatea deputaților lui Renew, care, cu socialiștii, completează așa-zisa ”majoritate pro Ursula”.
Povestea taxonomiei începe în decembrie 2019, când Comisia a prezentat noul Acord EuropeanVerde, o strategie excelentă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, potrivit Europa Today.
Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie în mod clar de reguli cât mai precise și împărtășite pentru a orienta investițiile (publice, dar mai ales private) în întreaga UE.
Pentru a răspunde acestei nevoi, Bruxelles-ul a elaborat așa-numita taxonomie: ”un sistem de clasificare care stabilește o listă de activități economice care sunt durabile pentru mediu” oferind companiilor, investitorilor și factorilor de decizie politică ”definițiile adecvate” ale activităților durabile.
Regulamentul de taxonomie definește 6 obiective de mediu:
atenuarea schimbărilor climatice
adaptarea la schimbările climatice
utilizarea și protecția durabilă a resurselor de apă și marine
tranziția la economia circulară
prevenirea și controlul poluării
protectia si refacerea biodiversitatii si ecosistemelor
Pentru a fi compatibilă cu mediul, o activitate economică trebuie să contribuie la realizarea a cel puţin unuia dintre aceste obiective fără a produce impacturi excesiv de negative asupra celorlalte, cu respectarea unor garanţii sociale minime.
Detaliile tehnice ale acestui ”vocabular de sustenabilitate” (adică lista efectivă a căror activități vor fi considerate ”verzi”) au fost precizate de Comisie prin acte delegate, inclusiv cel privind gazele naturale și nucleare, care a fost prezentat la începutul anului și care a provocat o bătălie care a divizat guvernele și forțele politice europene.
În rândul statelor membre, remorcherul a fost mai ales între Germania și Franța: Berlinul s-a opus includerii energiei nucleare care era costisitoare la Paris, dar până la urmă obiecțiile sale au fost mai mult de fațadă decât de fond, având în vedere că miza era și gazul și că Germania trebuie să atragă investiții pentru terminalele GNL.
Soluția cu care toată lumea a fost de acord a fost să considere gazul și nuclearul ca surse de tranziție.
Pentru companii, de fapt, desfășurarea unei așa-numite activități ”verzi” va garanta accesul la fonduri pentru finanțare durabilă puse la dispoziție de investitorii privați și publici.
Numai în zona euro, în 2020, ponderea obligațiunilor verzi în totalul fondurilor de investiții a fost de 1,3%, sau în jur de 294 de miliarde de euro. Potrivit BCE, această cotă va ajunge la 10% în următorii câțiva ani, potențial în jur de 2.300 de miliarde.
Banca Centrală Europeană a dat un semnal în ultimele zile comunicând că va exclude actorii economici mai puțin sustenabili din programele sale de cumpărare de obligațiuni, un portofoliu de obligațiuni corporative în valoare de 386 de miliarde.
Frankfurt a precizat că politica sa monetară, de acum înainte, va ține cont de lupta necesară împotriva schimbărilor climatice.
”Măsurile – se arată într- o notă a Băncii Centrale – vizează reducerea riscului financiar asociat schimbărilor climatice în bilanţul Eurosistemului, încurajarea transparenţei şi sprijinirea tranziţiei ecologice a economiei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci