Etichetarea caloriilor pe alcool ar putea schimba obiceiurile consumatorilor, arată un nou studiu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Peste jumătate dintre consumatorii înrăiți de alcool ar fi dispuși să își modifice obiceiurile dacă băuturile alcoolice ar avea etichete cu informații despre calorii, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul BMJ Open. Studiul, la care au participat peste 4.600 de persoane, a arătat că 54% dintre cei care consumă alcool în mod excesiv ar face schimbări în comportamentul lor, optând pentru băuturi cu mai puține calorii sau reducând frecvența consumului de alcool. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că etichetarea caloriilor pe alcool nu ar fi suficientă pentru a reduce substanțial riscurile pentru sănătate legate de consumul excesiv de alcool, cum ar fi obezitatea, cancerul sau bolile de ficat, fiind necesare măsuri mai cuprinzătoare.

Un nou studiu publicat în BMJ Open arată că peste jumătate dintre consumatorii înrăiți de alcool ar fi dispuși să își modifice obiceiurile de consum dacă pe etichetele băuturilor alcoolice ar apărea informații despre conținutul caloric. Cercetarea a implicat peste 4.600 de participanți, dintre care 22% au fost identificați ca fiind consumatori „hazardous” (riscant), conform unui chestionar validat privind tulburările de consum de alcool, potrivit Euronews.

Dintre acești consumatori înrăiți, 54% au declarat că ar face schimbări, iar 25% dintre aceștia au spus că ar alege băuturi cu un conținut caloric mai scăzut. Unul din șase a afirmat că ar consuma alcool mai rar. Studiul sugerează că etichetarea calorică ar putea contribui la reducerea consumului de calorii „ascunse” din alcool, în special în rândul celor care sunt mai predispuși să ia în greutate din cauza acestuia.

„Etichetele ar putea avea un rol util în reducerea consumului de calorii ascunse din alcool”, a declarat Andrew Steptoe, autorul principal al studiului și profesor la University College London. Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că etichetarea calorică nu ar fi suficientă pentru a reduce în mod semnificativ efectele nocive ale alcoolului asupra sănătății.

De asemenea, studiul a arătat că cei care consumă alcool în mod excesiv sunt mai buni la estimarea conținutului caloric al băuturilor decât cei care nu beau, dar, paradoxal, cei care își supraestimează consumul caloric ar putea fi încurajați să bea mai mult.

Dr. Katherine Severi, director executiv al Institutului de Studii asupra Alcoolului, a declarat că „oamenii au dreptul să știe ce consumă, mai ales având în vedere că alcoolul este legat de peste 200 de afecțiuni medicale, inclusiv cancerul, bolile de ficat și hipertensiunea arterială”.

În timp ce etichetarea calorică ar putea avea un impact pozitiv, Jamie Brown, coautor al studiului, a subliniat că măsura trebuie să facă parte dintr-o abordare mai cuprinzătoare pentru a reduce efectele nocive ale alcoolului, care să includă reglementarea publicității, disponibilitatea, taxele și prețurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel