Chiar și în țara sa natală, NutriScore stârnește controverse printre producătorii de brânză.
Producătorii francezi de brânză sunt foarte nemulțumiți de noul sistem de catalogare a alimentelor prin etichetarea cu NUTRISCORE. Aceștia au denunțat așa-numita schemă de informații nutriționale ”semafor” drept ”dezastruoasă”, potrivit Agrifood.
Furia a izbucnit când au aflat că unele dintre produsele lor premium au fost clasificate drept mai puțin sănătoase decât chipsurile de cartofi.
Sunt multe produse lactate, care aparțin tradiției transalpine, cărora le-a fost atribuită litera D (culoare portocalie) sau chiar E (culoare roșie), pentru a indica pericolele pentru sănătatea consumatorilor. Prin urmare, ar fi mai puțin hrănitoare decât nuggets de pui, care au o culoare verde deschis cu B, pizza congelată și înghețata de vanilie, care au un C galben.
Nivelul maxim al furiei a ajuns atunci când o marcă de chipsuri de cartofi a primit cea mai bună clasificare posibilă din punct de vedere nutrițional: A (verde închis).
François-Xavier Huard, președintele Federației Naționale a Industriei Lactatelor, a spus că sistemul este părtinitor împotriva brânzei deoarece codul de culoare se bazează pe cantitatea totală de grăsimi, sare, zahăr și calorii dintr-o porție de 100 de grame. ”Nimeni nu mănâncă atât de multă brânză”, a spus el presei. Asociația comercială, care reunește 100 de companii și 36.000 de angajați în toate regiunile Franței, a lansat, așadar, o campanie împotriva NutriScore.
Protestatarii sunt în primul rând producătorii de brânzeturi cu indicație geografică de origine, care folosesc în principal lapte crud de la vaci crescute în aer liber. Pe de altă parte, laptele nepasteurizat are un conținut relativ mare de grăsimi, astfel încât brânzeturile precum camembert și brie tind să fie evaluate negativ dacă sunt făcute în mod tradițional.
Și mai amară este reacția producătorilor de Roquefort, așa-numita ”brânză albastră”, care își consideră produsele dublu penalizate din cauza conținutului ridicat de sare.
Deja dovedită de o creștere cu 20% a costurilor de producție în urma conflictului din Ucraina, aceste ferme se simt și mai afectate de catalogarea nutrițională.
Pentru a le proteja, a intrat în joc Consiliul Național al Denumirilor de Origine a Produselor Lactate (CNAOL), care reprezintă 360 de producători de brânzeturi cu statut de origine geografică, care a cerut guvernului să le acorde un tratament special. Scopul a fost de a obține evaluări mai bune, profitând de revizuirea algoritmului nutrițional din acest an.
Cererea lor a fost însă respinsă. Noul algoritm, spun ei, nu a făcut nimic pentru a le îmbunătăți tratamentul. ”Este dezastruos”, a spus Hubert Dubien, președintele CNAOL, adăugând: ”Modificările nu au îmbunătățit nimic. Pentru unele brânzeturi este și mai rău”.
Oficialii francezi resping plângerile, subliniind că eticheta NutriScore este voluntară. Producătorii cărora nu le place clasificarea lor pot elimina pur și simplu codurile de culoare din ambalaj.
Chestiunea nu este însă atât de simplă având în vedere că, pe viitor, Comisia Uniunii Europene intenționează să facă obligatorie adoptarea acestui sistem de informații nutriționale în toate statele membre.
Citește și:
„Este complet absurd ceea ce spune Horia Constantinescu (președintele ANPC). Eticheta nutriscore nu interzice slănina, nu interzice niciun produs, doar informează oamenii. Horia Constantinescu își arogă dreptul de a alege în locul consumatorului român, de a nu-i da șansa să aleagă informat. Alegerea informată este fundamentul unei piețe libere.
Regulamentul european, care reglementează piața alimentară din Europa, permite voluntar producătorilor din Europa să folosească acest sistem de semaforizare alimentară. Horia Constantinescu îl interzice în România, ceea ce este absurd. Nu știu dacă nu cumva e și la limita infringement-ului.
Există producători care și-au dorit implementarea nutriscore, pe spețe proprii. Cei de la Topoloveni, de exemplu, au făcut asta. Mulți doresc în continuare eticheta nutriscore. Și sunt alții acum care mâzgălesc cu carioca neagră, peste ambalajul produselor, astfel încât să se conformeze patriotismului alimentar al lui Horia Constantinescu.”, a declarat Adrian Weiner (USR), pentru redacția DC News.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News