Etiopienii au sărbătorit trecerea în anul 2014, aceștia având un calendar care se întinde pe 13 luni, nu 12.
Etiopienii au sărbătorit sâmbătă, 11 septembrie, trecerea în anul 2014, în ciuda războiului și crizei alimentare din nord, dar și a inflației galopante care se înregistrează în țara africană, scrie BBC.
Calendarul etiopian este cu 7 ani și 8 luni în urma celui gregorian, deci sâmbătă țara africană a intrat în 2014. Acest lucru se petrece deoarece este calculat diferit anul nașterii lui Iisus Hristos. Când Biserica Catolică a modificat anul după noi calcule, în anul 500 d.Hr., Biserica Ortodoxă Etiopiană n-a făcut acest lucru. Astfel, noul an etiopian cade pe 11 septembrie după calendarul gregorian (12 septembrie în ani bisecți).
Totodată, un an are 13 luni în Etiopia: 12 luni a câte 30 de zile și a 13-a, ultima, de 5 zile (6 zile în anii bisecți). Timpul se calculează și el diferit, ziua de 24 de ore fiind împărțită în 12 bucăți de câte 12 ore, începând cu 6 dimineața. Astfel, mijlocul zilei și mijlocul nopții sunt la ora 6 în Etiopia.
Etiopia se mai remarcă prin câteva particularități: este singura țară africană care n-a fost niciodată colonizată, păstrează Chivotul Legământului (cufărul auriu din lemn despre care se spune în Vechiul Testament că ar găzdui tabletele de piatră cu Cele 10 porunci), a găzduit primii mulsulmani în afara Arabiei Saudite, iar adepții mișcării rastafariene îl idolatrizează pe fostul lider etiopian Ras Tafari (Șeful Tafari), devenit împăratul Haile Selassie I în 1930, scrie Publika.
Conform BBC, prim-ministrul Etiopiei a spus că nu se poate vorbi despre foamete în regiunea Tigray, devastată de război în ultimele luni. Vorbind la o secție de votare cu ocazia alegerilor generale din Etiopia, Abiy Ahmed a spus că este o problemă, dar guvernul pe care îl conduce poate să o rezolve. Luptele, care au lăsat cinci milioane fără siguranță alimentară, au intrat în a opta lună.
Mai bine de 350.000 de persoane trăiesc în condiții de foamete în Tigray, spun estimările susținute de Organizația Națiunilor Unite (ONU). „Nu există foamete în Tigray”, a spus Abiy. „Există o problemă, dar guvernul poate să o rezolve”.
Conform BBC, în jur de 33.000 de copii sever înfometați în regiunea Tigray din Etiopia riscă să moară de foame, a transmis filiala pentru copii a Organizației Națiunilor Unite, UNICEF. Această zonă a țării africane a fost devastată de luptele dintre forțele guvernamentale și rebelii anti-guvernamentali, iar 1,7 milioane persoane au fost strămutate de conflictul început în noiembrie 2020 (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News