O navă sub pavilionul ONU livrează grâu ucrainean Etiopiei

Fotografie de la Tymur Khakimov/ Pexels
Fotografie de la Tymur Khakimov/ Pexels

O navă sub pavilion ONU a pornit din Cernomorsk către Etiopia.

O navă închiriată de Programul Alimentar Mondial (PAM) al Organizaţiei Naţiunilor Unite a pornit din portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră, având la bord circa 30.000 de tone de grâu cu destinaţia Etiopia, a anunţat sâmbătă ministerul ucrainean al infrastructurii printr-un comunicat preluat de Reuters. „Conform estimărilor ONU, Etiopia este la un pas de o criză alimentară", consemnează documentul, transmite Agerpres.

Conform acestuia, trei nave transportă în prezent, în parteneriat cu PAM, peste 90.000 de tone de grâu către Etiopia şi Yemen. "Intenţionăm să exportăm încă 190.000 de tone, aflate în curs de achiziţie de către partenerii ONU", adaugă ministerul de la Kiev. Alte nouă nave au pornit, tot sâmbătă, din porturile ucrainene, mai arată aceeaşi sursă.

Exporturile de grâu ale Ucrainei au scăzut mult de la începutul invaziei ruse, deoarece porturile de la Marea Neagră au fost închise, ceea ce a împiedicat folosirea uneia din cele mai importante rute comerciale pentru livrarea cerealelor. Ca urmare, preţurile alimentelor au crescut în întreaga lume şi a apărut pericolul unor penurii în Africa şi Orientul Mijlociu. La sfârşitul lui iulie, trei dintre porturile respective au fost redeschise în urma unui acord între Moscova şi Kiev, mediat de ONU şi de Turcia.

Războiul dintre marile puteri ale lumii se mută în Africa. Care le sunt interesele?

Fiecare țară, pe baza istoricului său și a metodelor sale economice și chiar militare de pătrundere, face diverse încercări de a asigura alianțe și resurse în Africa. 

Războiul dintre Rusia și Ucraina, tensiunile din Oceanul Pacific între China și Statele Unite și criza dictată de lipsa materiilor prime și a cerealelor sunt toți factori care readuc continentul african în centrul de interes al mari puteri internationale.

Africa trece printr-un moment crucial în istoria sa

Există multe evenimente semnificative care mărturisesc modul în care Rusia, Franța, Statele Unite și China încearcă din ce în ce mai mult să-și asigure un rol de lider pe continentul african.

Majoritatea țărilor africane au nevoie de garanții alimentare, arme și securitate. Și dacă pe de o parte modelul autocratic în stil chinezesc și rusesc fascinează diverse conduceri (trebuie amintit că în ultimii ani Africa a cunoscut un sezon de ”lovituri de stat”) generalizate, în același timp și retorica antiimperialistă este acum binecunoscută de către localnicii de elită care din Războiul Rece și până în prezent au avut ocazia să privească în filigran propaganda antisovietică și anti-americană și să treacă peste promisiunile făcute atât din est, cât și din vest, relatează Insideover.

”Bătălia” dintre Franța și Rusia

Una dintre știrile care s-a vorbit despre Africa în ultima perioadă este retragerea contingentului francez din Mali. După opt ani, Elysée a declarat misiunea Barkhane încheiată.

O intervenție militară puternică de 5100 de unități care din 2013 au sprijinit armata maliană în lupta împotriva formațiunilor jihadiste. Misiunea franceză din Mali a fost considerată de toți analiștii un eșec din partea Parisului, având în vedere că formațiunile islamiste continuă să facă furie în țară și în vecina Burkina Faso, și mai ales pentru că statul african a fost scena a două lovituri de stat în 2020.

Primul îl detronase pe președintele Ibrahim Keita, iar cel de-al doilea, la nouă luni după primul, l-a adus la putere pe colonelul Assimi Goita. Odată cu înființarea noului executiv, relațiile dintre Paris și Bamako s-au deteriorat considerabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel