Etnicii români cer Kievului să renunţe definitiv la sintagma 'limba moldovenească', la fel ca R.Moldova. Oficial, aceasta mai e recunoscută doar de Ucraina şi Transnistria

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei 'limbă moldovenească' la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin 'limba română', transmite joi agenţia de presă de limbă română din Cernăuţi, BucPress.eu. 

 

CNRU a adresat un memoriu în acest sens preşedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Şmîgal şi ministrului educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovîi.

Cea mai reprezentativă şi numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev a reluat în acest memoriu şi numeroasele solicitări din trecut privind soluţionarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta 'limbă moldoveneasca' în locul limbii române în instituţiile de învăţământ şcolar din regiunea Odesa.

'În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina - România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene', Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de 'limbă moldovenească' de sorginte sovietică, consideră autorii memoriului.

CNRU subliniază că, oficial, 'limba moldovenească' este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

'În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative şi cele subsecvente ale Ucrainei', potrivit memoriului, publicat în traducere şi în original de Agenţia BucPress din Cernăuţi.

Printre membrii CNRU se numără Centrul Cultural Român 'Eudoxiu Hurmuzachi', Societatea pentru Cultură Românească 'Mihai Eminescu' din regiunea Cernăuţi, Centrul Media 'BucPress' din Cernăuţi, Uniunea Scriitorilor Români din oraşul Cernăuţi, Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa 'Basarabia', Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa, Liga Tineretului Român 'Junimea' din regiunea Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească 'Grigore Nandriş' din Mahala, Societatea 'Golgota', Asociaţia Ştiinţifico-Pedagogică din Ucraina 'Aron Pumnul', Fundaţia de Binefacere din regiunea Cernăuţi 'Casa Limbii Române', scrie Agerpres.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a promulgat, acum o lună și jumătate, legea conform căreia limba română a devenit limba de stat

"Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba 'moldovenească' şi nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Şi aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poţi subjuga şi controla mai uşor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forţă unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică şi-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să ţină blocată Moldova într-o veşnică ceartă naţională”, a subliniat, atunci, Maia Sandu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel