Controalele multiple făcute de autorități la vânzătorii de substanțe halucinogene etnobotanice din Capitală, i-a determinat pe aceștia din urmă să își diversifice metodele de comercializare printre tinerii bucureșteni.
După cum susțin reprezentanții autorităților locale, achiziționarea de produse etnobotanice s-a mutat în cea mai mare parte pe internet, întrucât majoritatea magazinelor de vise din Capitală este supravegheată de polițiști, informează b365.realitatea.net. Pentru că nu vor să riște să rămână fără marfă, afacerile vânzătorilor de plante halucinogene se dezvoltă acum prin comenzi pe adresa de e-mail.
Cum funcționează sistemul“Comanda se face pe internet, de pe adresa de e-mail. Clientul primește, ulterior, răspuns cu ziua exactă și ora la care se poate duce pentru a-și ridica produsele. Pe telefonul mobil, prin SMS, i se dă și o parolă de acces, de exemplu “cartof”, cu care acesta se prezintă în fața geamului magazinului. Marfa o primește doar dacă este menționată parola corespunzătoare”, a dezvăluit pentru B365.ro comisarul șef Constantin Duchin de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor București.
În lupta cu flagelul etnobotanicelor, primăriile de sector din Capitală au impus condiții restrictive de funcționare a magazinelor, în sensul că a fost interzisă prin hotărâre de Consiliu Local comercializarea unor astfel de plante la o distanță mai mică de 1 km de instituții publice, precum școli, spitale, grădinițe și biserici. Cu toate acestea, autoritățile se declară învinse când trebuie să precizeze un termen la care magazinele de vise ar putea dispărea.
“Fenomenul nu va fi stârpit niciodată. Magazinele apar ca ciupercile după ploaie. Îl închizi într-o parte și apare în alta. Acum mai avem în vizor aproximativ 30 de unități care sunt monitorizate în permanență în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei”, a menționat Duchin.
Pe site-urile de profil, etnobotanicele se vând cu prețuri ce pleacă de la cel puțin 20 de lei pliculețul de “îngrășământ de plante” de 0,25 grame și ajung la 50 de lei la cantități de 1 gram pe plic. Unul dintre furnizorii de ierburi se laudă pe pagina de internet că “produsele sunt 100% legale!!!” și că pentru comenzi en-gros se oferă discount de aproape jumătate din prețul de catalog. Vânzătorul atrage atenția, de asemenea, asupra faptului că o comandă mai mică de 100 de lei nu va fi onorată.
Profilul consumatorului de visePotrivit unui studiu întocmit de medici, pe un eșantion de 121 de subiecți, pacientul consumator de etnobotanice este preponderent bărbat, provine din mediul urban, nu are ocupație și are o vârstă medie de 23 de ani. Weekend-ul este preferat pentru a experimenta noi senzații, majoritatea subiecților consumând etnobotanicele în combinație cu alcool. Adolescentul consumator, de regulă, adoptă un comportament dezorganizat, lipsește de la școală, minte, este irascibil, scade în greutate, are pupilele mărite și nu doarme bine, atenționează medicii care susțin că ar prefera să trateze consumatorii de heroină decât cei de plante halucinogene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu