”Etnografie din Transilvania" – o carte document lansată de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga" Alba

Joi 23 august 2018, începând cu ora 11:00, la Sălciua, la casa natală a etnografului Valer Butură, în organizarea Consiliului Județean Alba, a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga" Alba și a Primăriei Sălciua, va avea loc lansarea volumului I al lucrării Etnografie din Transilvania o lucrare rămasă în manuscris a etnografului român Valer Butură.

La lansare vor vorbi despre Valer Butură și despre lucrarea Etnografie din Transilvania scriitorul Cornel Nistea, președinte al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, cercetătorul Mircea Câmpeanu de la Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, directorul Ansamblului Folcloric ,,Dor Transilvan", Maria Simona Munteanu și Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Georgeta Orian și Teodora Iordăchescu de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, profesor drd. Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga" Alba, profesor Daniela Floroian , editorul cărții și Dorina Butură, nepoata etnografului Valer Butură.

Cine a fost Valer Butură Valer

Butură este unul dintre cei patru mari etnografi ai județului Alba, alături de Gheorghe Pavelescu, Ovidiu Bârlea și Ilie Moise. S-a născut la 16 decembrie 1910 în localitatea Sălciua de Jos, jud. Alba. În anul 1932 absolvă cursurile Facultății de Geografie-Științele naturii de la Universitatea din Cluj Napoca avându-l ca profesor pe marele cercetător Alexandru Borza care îl va determina să își îndrepte atenția spre domeniul etnobotanicii, disciplină în care își va desfășura activitatea pedagogică și de cercetare mai întâi la Fundația Culturală Regală ,,Regele Mihai" din București și apoi la Institutul de Geografie al Universității din Cluj, unde va activa ca și conferențiar până în 1952 când din motive politice este concediat. În 1956 este reabilitat și își începe activitatea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca fiind pe rând muzeograf, muzeograf principal, șef al secției în aer liber Parcul Etnografic de la Hoia, director adjunct și mai apoi director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În tot acest timp coordonează apariția Anuarului Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Din 1969 și până în 1974 predă cursuri de etnografie la Universitatea ,,Babeș – Bolyai" din Cluj Napoca. În 1989, la 27 august, moare la Cluj – Napoca, ultima sa dorință fiind să fie înmormântata în conformitate cu tradițiile satului natal, la cimitirul din Sălciua de Jos. Lucrările sale de referință au fost Etnografia poporului român, Enciclopedia de etnobotanică românească, Credințe și obiceiuri despre plante, Străvechi mărturii de civilizație românească – Transilvania. Studiu etnografic, Cultură spirituală românească, tipărite în cursul vieții. Postum a fost tipărit volumul Povestiri din Munții Apuseni în anul 2010 iar anul trecut prin grija Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga" Alba a văzut lumina tiparului și ultimul său manuscris nepublicat încă Etnografie din Transilvania, vol. 1 urmând ca în acest an să fie dat tiparului și volumul 2.

Lansarea cărții de la casa natală va fi urmată de o vizită la Muzeul ,,Valer Butură" și de depuneri de flori la mormântul etnografului de la Sălciua de Jos. Proiectul face parte din Programul managerial pe anul 2018 al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga" Alba iar parteneri în organizare sunt Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba – Hunedoara și Universitatea ,,1 decembrie 1918" din Alba Iulia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel