EU MODEX 2018. România, la exerciţiul european de protecţie civilă

Exerciţiul de protecţie civilă EU MODEX 2018
Exerciţiul de protecţie civilă EU MODEX 2018

România, alături de alte ţări din Europa, participă la Exerciţiul de protecţie civilă EU MODEX 2018.

Exerciţiul de protecţie civilă EU MODEX 2018, organizat în localitatea austriacă Eisenerz de către Directoratul General pentru Protecţie Civilă şi Ajutor Umanitar al Comisiei Europene (DG-ECHO), a început joi, la această aplicaţie participând echipe din România, Slovenia, Lituania, Grecia şi Franţa şi experţi în protecţie civilă din cadrul Comisiei Europene. Scopul exerciţiului este de a verifica modul de reacţie şi acordare a asistenţei prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene.

Exerciţiu complex

Scenariul conceput de organizatori, cu sprijinul autorităţilor locale din provincia austriacă Styria, este producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,2 într-o veche zonă minieră şi în acelaşi timp o cunoscută zonă turistică, din ţara fictivă Modulistan, care nu ar fi membră a Uniunii Europene. Răspunsul internaţional la dezastru s-a concretizat în cursul după-amiezii de joi odată cu sosirea unităţii greceşti M-USAR la presupusul punct de trecere a frontierei în statul Modulistan.

Unitatea M-USAR a stabilit la scurt timp un centru de primire-plecare (RDC) în localitatea vecină St. Michael. Între timp, la frontiera statului fictiv Modulistan au mai sosit o echipă de căutare şi salvare şi un elicopter din Slovenia, o echipă de sprijin şi asistenţă tehnică (TAST) din România şi unitatea EMERPAS din Franţa, care dispune de drone pentru căutarea victimelor şi a supravieţuitorilor. Într-o primă fază a exerciţiului a fost monitorizată situaţia din teren după ce autorităţile din Modulistan au solicitat asistenţă internaţională, cerere care a fost acceptată, după care s-a trecut la etapa de mobilizare a echipelor de protecţie civilă.

Dezastre naturale în Europa

Ţările membre ale UE s-au confruntat cu numeroase dezastre soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi cu pagube materiale grave pentru cetăţeni, companii, comunităţi şi mediu. Numai anul trecut, 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în dezastre naturale în Europa. Instrumentele de răspuns în caz de dezastre de care dispune în prezent UE sunt limitate şi se întâmplă deseori ca asistenţa pe care statele membre o solicită în timpul unei crize să nu poată fi furnizată sau să nu poată fi pusă la dispoziţie suficient de rapid. Acest lucru este cauzat de faptul că actualul Mecanism de protecţie civilă al UE se bazează pe un sistem voluntar şi pe capacităţile suplimentare pe care statele membre le pot oferi altei ţări care are nevoie de acestea.

La Mecanismul de protecţie civilă al UE participă toate statele membre plus Islanda, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia şi Turcia. Orice ţară din lume poate solicita asistenţă prin intermediul acestui mecanism. De la lansarea sa în 2001, Mecanismul de protecţie civilă al UE a primit aproximativ 300 de cereri pentru asistenţă. El a fost activat în cazul celor mai devastatoare dezastre produse în ultimii ani în lume, precum cutremurul din Haiti din 2010, tsunami-ul din Japonia din 2011, izbucnirea maladiei Ebola în 2014, seismul din Nepal din 2015, criza refugiaţilor (2015-2016), inundaţii şi incendii de pădure în Europa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel