Eugen Teodorovici, adevărul despre împrumuturile contractate în acest an

Eugen Teodorovici: Doresc să-l aud pe domnul guvernator mai ferm
Eugen Teodorovici: Doresc să-l aud pe domnul guvernator mai ferm

Eugen Teodorovici face lumină  privind împrumuturile contractate de către Ministerul Finanțelor în acst an, afirmând că la ora actuală costurile  acestor împrumuturi sunt foarte bune pentru România. Ministerul Finanţelor a împrumutat  în această săptămână două miliarde de euro, fiind vorba de o finanțare  a datoriei.

Alegeri prezidentiale 2024

Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group "Health Romania: Totul despre radiografia sistemului de sănătate în 2019, că Ministerul de Finanțe a prezentat la începutul acestui an această strategie despre cât se împrumută, pentru ce se împrumută, cât în intern, cât în extern, pentru că piața are nevoie de aceste cunoștințe. Nu este absolut nimic nou din acest punt de vedere.

Despre costul de finanțare, Teodorovici a mai spus că dacă cineva compară acest lucru cu celelalte state din afara Uniunii Europene, din Ununea Europeană și din zona euro sau zona non-euro, se poate observa că sunt costuri foarte bune pe care România le are.

"Din păcate se creează  un subiect nejustificat, cu fel de fel de declarații neadevărate. Doresc să-l aud pe domnul guvernator (Mugur Isărescu n.r.) mai ferm dacă astfel de emisiuni sunt așa cum le spune ministrul de Finanțe. Am văzut astăzi câteva declarații, foarte timide, dar poate o declarație din partea dânsului pe această temă ar fi necesară".

Vezi și: Ministrul Finanțelor: Privatul e cel care manageriază cel mai bine banul

Despre modul cum au fost folosiți cei cinci miliarde de euro atrași, în condițiile în care pentru acest an erau necesari doar 4,2 miliarde euro, Eugen Teodorovici a mai spus că "este dezamăgit când vede presă, chiar economică, care spune că s-a depășit planul. "De ce nu spunem invers, că depășindu-se planul, abordarea este una logică. Ministerul Finanțelor revine la o abordare logică pentru că nu se împrumută în momentul când arde. Planul s-a depășit în sensul că am luat pentru anul viitor, prefinanțăm practic  ceea ce  avem anul viitor de finanțat. Este abordarea corectă pe care un stat normal o are.

Banii se folosesc pentru a finanța partea de deficit în ansambul său. Ministerul de Finanțe alocă ministerelor de linie în finanțări de care acestea au nevoie. Nu facem alocări pentru zona de salarii, pensii sau pentru investiții. Alocăm ministerelor care au cheltuieli în timpul anului acea finanțare necesară. 

Multe finanțări se iau pentru a răspunde sau pentru a respecta niște scadențe pentru anumite sume care vin din trecut. Este vorba despre împrumuturi luate cu mulți ani în urmă și a căror scadență se află în acest an trebuie onorată", a mai declarat Eugen Teodorovici. 

"Se rostogolește datoria publică, este o practică mondială" a conchis ministrul Finanțelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel