Eugen Orlando Teodorovici, ministru al Finanțelor în perioada 2018-2019, a transmis Guvernului Ciucă soluția pentru scăderea prețului la carburanți.
”În atenția coaliției de guvernare!
Aveți mai jos,
SOLUȚIA PENTRU SCĂDEREA PREȚULUI LA CARBURANȚI, nu trebuie decât să o citiți și să o aplicați!
Lăsați controalele la benzinării, că nu vor avea efectul pe care românii și firmele din România îl așteaptă
ETAPE de parcurs:
Data de referință a prețului combustibililor la pompă - 1 ianuarie 2022! Se poate lua în considerare media aritmetică a primilor 3 sau 5 comercianți de combustibil la nivel național. Analiza va avea în vedere și prețul barilului de petrol în perioada 01.11.2021 și până în prezent;
Stabilirea mediilor aritmetice ca preț de referință pentru benzină și motorină;
Plafonarea (prin ordonanță de urgență), pentru o perioadă de 6 sau 12 luni, a prețului la pompă pentru benzină și motorină, la nivelul prețului de referință;
Prin același act normativ, Guvernul poate decide aplicarea unei cote diferențiate de TVA, prin scăderea de la 19% la 5%, pentru benzină și motorină, pe o perioadă de 6 sau12 luni (ATENȚIE! Reducerea TVA se va aplica DOAR în perioada plafonării prețului combustibilului, astfel încât efectul reducerii TVA să fie resimțit de consumatori);
Prin același act normativ, Guvernul poate decide scăderea accizei la benzină și motorină (până la nivelul minim admis de Comisia Europeană), pentru aceeași perioadă de plafonare a prețului benzinei și a motorinei la pompă.
CONCLUZIE:
Prin aplicarea mecanismului propus, se poate ajunge la un preț la pompă pentru carburanți, de aproximativ 5,5 lei/litru pentru o perioadă de 6 sau 12 luni.
În situația în care apar fluctuații ale prețului barilului de petrol, în perioada plafonării, prețul plafonat va fi ajustat în consecință! Voi ce credeți?
#insistpentruRomânia #insistpentruromâni #soluțiiNUvorbe”, a scris într-o postare pe Facebook, Eugen Orlando Teodorovici.
Şoferii și oamenii simpli din câteva oraşe din ţară protestează în benzinării, faţă de scumpirea accelerată a carburanţilor.
Unii dintre ei blochează pompele şi plătesc cu monede sume mari. Alții protestează simbolic, alimentând de 90 de bani/1 leu.
Un cititor DC News ne-a transmis un mesaj cu protestul său. A alimentat benzină de 1 leu și a scris pe bonuri „PROTEST”, ca un „semnal de alarmă față de scumpirea accelerată și nejustificată a prețului carburanților!”.
Acesta a menționat: „Trebuie să facem ceva! Am ajuns într-o situație inadmisibilă, toate prețurile vor crește ca urmare a majorării tarifelor la pompă! Să facem acțiuni de protest! Guvernul să plafoneze prețul, precum a facut țara vecină, Ungaria! În caz contrar, ne vom trezi cu prețuri la carburanți, precum în Belgia, Italia sau Germania! Nu este normal, ținând cont și că România este locul 3 în Europa la rezervele de petrol! Majoritatea românilor nu au salariile pe care le au olandezii italienii, germanii sau francezii!”., a conchis cititorul, atașând și bonurile de 1 leu. Vezi foto aici!
Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
"Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe", se menţionează în document.
Reprezentanţii FORT încurajează totodată persoanele juridice "să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară".
"Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus", precizează sursa citată.
FORT salută totodată iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% însă, solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanţe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege.
"Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar şi celelalte activităţi economice şi sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunţate, 'pe surse', preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale", au mai precizat reprezentanţii transportatorilor rutieri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu