Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a comentat, miercuri, decizia prin care CCR a declarat neconstituţională garanţia de bună conduită propusă de Guvern.
"Noi, în iunie anul trecut, am introdus acea procedură de garanție de bună conduită, prin care am impus celor care contestă un procent de până la 1% din valoarea proiectului contestat, o sumă mică dacă ne uităm la valoarea unui proiect. Suma maximă pentru bunuri și servicii era de 25.000 de euro, cu toate că sunt licitații cu valori mult mai mari, iar la lucrări, maxim 100.000 de euro. Păi când ai un proiect de 20 de milioane de euro sau mai mult, că avem proiecte de sute de milioane de euro, depui 100.000 de euro garanție de bună conduită - în cazul în care câștigi, îți iei banii înapoi, în cazul în care ai pierdut, banii îți ia statul sau autoritatea contractantă.
Acest nou concept a dus la scăderea cu o treime a contestațiilor publice", a spus Eugen Teodorovici, la DCNews Live.
Întrebat "ce a spus CCR în acest caz?", ministrul Fondurilor Europene a declarat:
"Din păcate, am văzut acum că a declarat-o neconstituțională. N-am văzut motivarea, încă nu a apărut fundamentarea Curții, dar am înțeles că este vorba despre partea de reținere, nu de constituire a garanției de conduită. Aștept să văd și eu care a fost fundamentarea Curții, pentru a vedea exact care este abordarea.
(...) Acum, după decizia Curții, numărul de contestații a început să crească iar, pentru că, din păcate, în România interpretarea mult prea laxă a Constituției - care spune că orice român, practic, poate contesta, pentru că este contribuabil, are un drept, să conteste ... . Nu, este greșit! Nicăieri în Europa, nu oricine poate să conteste, ci doar cine a participat la licitație".
"Se spunea că se formase și o mafie: deci contestai ca să contești și, dacă nu primeai ceva, nu îți retrăgeai contestația", a intervenit analistul Bogdan Chirieac.
"Păi, din păcate, ăsta este sportul național la care făceam referire când am introdus acest concept de garanție de bună conduită. Din păcate, sunt două zone aici: o dată - sunt companiile mari, care au în față companii de apartament, care contestă nu pentru acel motiv legal, ci pentru a solicita oarece avantaje de la firmele câștigătoare, pe care le constrâng cu retragerea contestației; și a doua zonă este zona celor susțin asta, avocații în special. Aici am avut o foarte mare discuție cu cei care, de fapt, ușor-ușor, având această garanție de conduită, și-au văzut oarecum activitatea restrânsă. Avocații care sunt pe zona de achiziții publice sunt cei care produc și susțin acele fundamentări pentru contestații. Noi, restrângând foarte mult această zonă, și, reducându-se numărul de contestații, automat și obiectul muncii a început să dispară. Și am fost contestați la Comisia Europeană și la Curtea Europeană de Justiție, că, domnule, în România este îngrădit accesul la instanță.
Nimeni nu-ți îngrădește accesul la instanță. Depui această garanție, te duci frumos pe căile de atac, ai câștigat, ia banii înapoi", a mai spus Eugen Teodorovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci