Europarlamentarul PMP Eugen Tomac apreciază că relaţia dintre România şi Republica Moldova este una foarte bună şi laudă declaraţiile făcute de Marcel Ciolacu la Chişinău.
"Trăim vremuri complicate. Este un război şi o agresiune asupra unui stat suveran, unde un popor a decis ce parcurs îşi doreşte şi a fost agresat nemilos şi total incorect. Aici cred că trebuie să vedem nu numai ce au făcut autorităţile, atât din Republica Moldova şi din România, dar mai ales ce au făcut cetăţenii, cât de mult s-au implicat în acest exod de refugiaţi. Cred că este un exemplu pentru toată Europa. Va trebui să ne implicăm în continuare, pare că există un război de durată şi un dictator care va fi greu să îşi redimensioneze dorinţele, care ne va afecta pe toţi. Este evident că cele două state trebuie să se ajute să depăşească aceste crize economice şi cetăţenii pe care îi reprezentăm astăzi trebuie ajutaţi să depăşească această perioadă cât mai repede. De fapt, reprezentăm două Parlamente a două state suverane, dar care trebuie să gândească (la fel n.r.), pentru că de simţit simţim la fel, şi să ducem mai departe toate proiectele pe care le aşteaptă oamenii de la noi”, a mai punctat Ciolacu.
În ceea ce priveşte sprijinirea militară a Republicii Moldova, în contextul în care este un stat neutru, Marcel Ciolacu a subliniat că România va contribui la securizarea frontierelor ţării vecine. „Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Cât cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, un lucru benefic pentru Europa. Aici este o zonă în care România ar trebui să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova. Că să fiu mai exact, România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie”, a punctat Ciolacu.
"Cred că președintele Ciolacu are dreptate. Republica Moldova a privit întotdeauna România ca un scut. Orice guvern responsabil de la Chișinău, atunci când întâmpină dificultăți, întâi sună la București, asta este realitatea pe care am trăit-o în ultimele trei decenii. Evident că comuniștii de la Chișinău, care sunt expresia idioțeniei în politică, nu văd că de 30 de ani de zile au prezență militară ilegală pe teritoriul Republicii Moldova – în schimb, încearcă orice declarație a unui oficial român să o interpreteze în sensul celor pe care le invocă acum.
Cred că declarația transmisă este una corectă, pentru că România a avut întotdeauna o politică extrem de echilibrată, chiar aș spune uneori exagerat de prudentă, în relația cu Republica Moldova, în condițiile în care avem un 1.500.000 de cetățeni români în Republica Moldova, deci avem toată legitimitatea în a ne exprima și prezenta poziții cu privire la realitățile din Republica Moldova, însă noi am tratat-o ca pe un stat cu care avem o relație unică”, a precizat liderul PMP, citat de B1.
"Cred că această încercare disperată a bolșevicilor de la Chișinău în a implica România în dezbaterea internă pe fondul tensiunilor create în regiune este una de prost gust, neinspirată și fac ceea ce știu mai bine, deformează realitatea și încearcă să creeze teme noi de discuție, fără a avea succes însă”, a adăugat europarlamentarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu