Eugen Tomac reacționează după ce Transnistria a cerut recunoașterea independenței

Eugen Tomac, președintele PMP: Avem obligația de a susține R. Moldova Foto: Facebook
Eugen Tomac, președintele PMP: Avem obligația de a susține R. Moldova Foto: Facebook

Președintele PMP, Eugen Tomac, a reacționat după ce Tiraspolul a solicitat recunoașterea independenței Transnistriei, precizând că cei care au făcut această mișcare sunt portavocea celor care au creat acest conflict acum 30 de ani.

"Previzibilă poziția Tiraspolului după semnarea de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, a cererii de aderare la UE. Era de așteptat ca separatiștii transnistreni să folosească evenimentul de ieri pentru a ieși în decor și a pune presiune spre a-și îndeplini agenda.

Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol solicită recunoașterea independenței Transnistriei, întrucât cererea R. Moldova de aderare la UE “reprezintă disponibilitatea de a transfera suveranitatea R. Moldova către organele supra-naționale de la Bruxelles”. Un narativ ce ne sună cunoscut, nu-i așa? Îl întâlnim adesea și la politruci români, dovadă că autorul (sau ar trebui să spun mai degrabă stăpânul) este același.

Pretinsa diplomație de la Tiraspol și-a scos colții, deși aceasta menține starea de tensiune de trei decenii deja. Regiunea transnistreană de asta a fost creată, pentru a bloca evoluția R. Moldova pe drumul european.

Nu trebuie să ne alarmăm. Dimpotrivă. Avem obligația de a susține R. Moldova astăzi mai mult decât oricând pentru a ne regăsi națiunea română unită în Uniunea Europeană" a spus Eugen Tomac.

Vezi și: Republica Moldova, cerere de aderare la UE. Ioana Constantin: Românii de peste Prut trebuie să se bucure de aceleași drepturi ca noi toți

Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Acesta a reproșat faptul că nu a fost consultată și partea transnistreană.

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, este postarea președintelui României.

Mesajul președintelui României vine după ce luni șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. România nu se numără printre țările semnatare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel