Eugen Tomac: ”UE și SUA să aplice o serie de sancțiuni fără precedent, care să oblige Moscova să se oprească din această aventură militară”

Eugen Tomac (Facebook)
Eugen Tomac (Facebook)

Eugen Tomac consideră necesară aplicarea unor ”sancțiuni fără precedent”, de către UE și SUA, astfel încât Moscova să oprească aventura militară prin care încearcă să ”redeseneze” harta Europei. 

Europarlamentarul Eugen Tomac a subliniat, luni seară, la B1TV, necesitatea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate ONU, în contextul în care, după recunoașterea independenței celor două regiuni,Donetsk şi Lugansk, Putin, ”sub pretextul că încearcă să le apere va trimite armata acolo”. De altfel, Tomac a precizat că atât UE, cât și SUA trebuie să aplice ”sancțiuni fără precedent”, astfel încât Moscova să oprească aventura militară prin care încearcă să ”redeseneze” harta Europei. 

„Ceea ce Casa Albă a avertizat de foarte mult timp, și anume că Kremlinul pregătește o invadare a Ucrainei, începe să prindă contur prin acest scenariu. Iată că două regiuni se separă de Kiev și sunt recunoscute de Moscova. În mod evident, acolo au existat o serie de provocări în ultimele zile și aceste provocări au fost demonstrate că au fost scenarii puse la cale către experții de la Kremlin, pe de o parte. Pe de altă parte, aici rămâne de văzut care va fi planul pe care Putin îl va aplica Ucrainei”, a declarat Tomac, cu privire la separarea regiunilor Donetsk şi Lugansk, întrebându-se, retoric, dacă președintele Rusiei vrea să anexeze toată Ucraina sau se va limita la aceste două regiuni, iar ”sub pretextul că încearcă să le apere va trimite armata acolo”. 

Cât privește faptul că parte din contingentul masat la granița cu Belarus nu a plecat încă din acea zonă, în opinia lui Eugen Tomac, ridică semne de întrebare în ceea ce privește planul pe care Putin îl va aplica în această ”provocare militară”, dat fiind faptul că ”această mobilizare, și din nord, și din sud, să nu uităm că este dislocată o întreagă flotă și în Peninsula Crimeea (...) deocamdată rămâne să vedem, după această mutare pe care a făcut-o și care în mod clar necesită reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU”, a mai spus președintele PMP. 

Legitimitatea Rusiei în fața ONU 

Totodată, Tomac este întreabă care mai este legitimitatea cu care Federația Rusă se va înfățisa în acest organism, ”în condițiile în care membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU au această menire și anume de a garanta că vor asigura pacea în lume. Ori, observăm că acum Federația Rusă, prin Putin, care a moștenit 'creionul' lui Stalin, încearcă să redeseneze harta Europei și devine un stat, care, pur și simplu, agresează un alt stat vecin. Iar din acest punct de vedere este evident că intrăm într-o altă logică, că s-a încheiat etapa negocierilor diplomatice, intrăm într-o nouă etapă, a sancțiunilor, și sper că de această dată, UE și SUA să aplice o serie de sancțiuni fără precedent, care să oblige Moscova să se oprească din această aventură militară”, a continuat Eugen Tomac.

Vezi și: Update: Casa Albă: Am anticipat mutarea asta/ Mesaje de la Josep Borell, Klaus Iohannis, Roberta Metsola, Jens Stoltenberg. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate al Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel