Un articol publicat pe EurActiv.com subliniază că în România lupta anti-corupție vizează doar opoziția. Percepția colectivă este că puterea este președintele și opoziția restul lumii, iar despre investigarea unor afaceri de tipul Gazprom sau CEC nici nu se pune problema.
"Corupţia nu este un lucru abstract în România" este titlul unui articol de opinie publicat de EurActiv.com. Articolul, semnat de Sabina Iosub, realizator Antena3, vorbeşte despre un fenomen preistoric, când liderii de trib, pentru o porţie mai bună de mâncare, ofereau un loc mai aproape de foc.
"Diferenţa dintre statele vechi şi noi ale UE este dată de curaj. Vechii europeni se ocupă de corupţie atunci când aceasta implică puteri politice. De cealaltă parte, noii europeni tratează corupţia la nivel teoretic, fiind totodată blânzi când fac parte din ea şi agresivi după ce pierd puterea", notează EurActiv.com.
Este dat exemplul liberalilor Fenechiu şi Chiuariu, care au fost găsiţi vinovaţi în urma unor investigaţii începute cu mult timp înainte ca USL să câştige alegerile. Condamnările "nu au reuşit să convingă opinia publică de probe juridice irefutabile şi au lăsat uşa deschisă speculaţiilor privind răzbunarea politică".
În România lupta anti-corupţie se poartă teoretic împotriva tuturor, însă de fapt doar împotriva opoziţiei. "Percepţia creată aici este că puterea înseamnă preşedintele, în timp ce opoziţia reprezintă restul lumii, inclusiv partidele guvernamentale", se arată în articolul de pe EurActiv.com. În acest caz, este dat exemplu Adrian Năstase, politician care și-a pierdut puterea şi imunitatea.
Despre investigarea preşedintelui României, "nici nu se pune problema", scrie Sabina Iosub, care oferă mai multe exemple referitoare la afacerile necurate ale lui Traian Băsescu, precum scandalul tranzacţiilor Gazprom și achiziția terenului de aproape 300 de hectare cu un împrumut uriaș de la CEC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News