BCE este îngrijorată de posibilitatea apariţiei unor probleme de natură sistemică, dacă eforturile destinate reformării Euribor.
Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată de posibilitatea apariţiei unor probleme de natură sistemică, dacă eforturile destinate reformării Euribor, unul dintre cei mai importanţi indicatori de pe piaţa interbancară, vor fi sabotate, transmite Reuters. Autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă, utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziţia la indicatori alternativi să fie un proces lent.
În plus, în Europa, situaţia este şi mai presantă, având în vedere că Executivul comunitar vrea ca versiuni complet noi, sau profund revizuite, ale dobânzilor Euribor şi EONIA să fie introduse de la începutul lui 2020. "Ne confruntăm cu o problemă, având în vedere că există o reglementare care va intra în vigoare în 2020, adică în mai puţin de 18 luni", a declarat adjunctul directorului general pentru operaţiuni de piaţă de la BCE, Cornelia Holthausen.
Multe bănci sunt delăsătoare
BCE a fost obligat să vină cu propria sa alternativă la dobânda 'overnight' EONIA, denumită ESTER, una dintre cele trei opţiuni pe care o comisie de specialişti o va alege. Însă ESTER nu va fi gata de utilizare decât la finele lui 2019, cu câteva luni înainte ca EONIA să fi eliminată, chiar dacă piaţa financiară speră în continuare că va fi graţiată temporar. "Senzaţia mea este că multe bănci sunt delăsătoare şi cred că sectorul public va rezolva probleme pentru ele", a spus Holthausen.
Găsirea unui înlocuitor pentru Euribor pare şi mai problematic, având în vedere numărul mai mic de tranzacţii. Administratorul Euribor, instituţia Money Markets Institute (EMMI), cu sediul la Bruxelles, testează utilizarea unor tranzacţii reale în loc de actualul sistem bazat pe estimările bancherilor care au făcut astfel de indicatori atât de vulnerabili la manipulare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu