Salvatorul Hidroelectrica, decizie privind contractul dintre CET Govora și Uzinele Sodice

Euro Insol administratorul judiciar al CET Govora, a notificat, in temeiul art.123 din Legea 85/2014, Uzinele Sodice Govora privind denuntarea contractului de furnizare abur industrial nr.33239/27.12.2006 incepand cu 1 august 2016, precizează Euro Insol într-un comunicat primit la redacție. 

Deciziea a fost impusa de situatia dezastruoasa in care se gaseste CET Govora ca efect al incheierii si derularii unor contracte comerciale prejudiciabile. La momentul deschiderii procedurii insolventei, 9 mai 2016, CET Govora inregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei si datorii de peste 400 milioane lei.

Pe relatia contractuala cu USG, CET Govora a livrat constant in cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un pret mult mai mic decat pretul de cost sau pretul reglementat de ANRE. Pretul contractual era de doar 78 lei Gcal in conditiile in care pretul reglementat era de 106 lei Gcal si pretul de cost de 130 lei Gcal. Cresterea pretului contractual pe intervalul de referinta 2006-2016 nu a fost de natura sa acopere nici macar inflatia. Astfel, CET Govora a inregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflatie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro ca diferenta intre pretul reglementat de ANRE si pretul contractual sau 64 milioane euro ca diferenta intre pretul de cost si pretul contractual.

[citeste si]

"Spuneam inca din 2012 ca in ograda fiecarei companii a statului a proliferat o gasca de baieti destepti care secatuiau de resurse si profit respectivele entitati. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica. Contracte pe termen lung,fara mecanisme de ajustare a pretului in functie de inflatie,piata sau cost de productie. Influentele politice coroborate cu coruperea unor directori ai companiilor de stat au facut posibil perpetuarea unor astfel de contracte prejudiciabile. Imediat dupa deschiderea procedurii insolventei impotriva CET, am demarat discutii si negocieri cu cei 2 parteneri stategici Oltchim si USG in vederea obtinerii unor preturi corecte si echitabile care sa genereze venituri suplimentare, conditie esentiala in promovarea cu succes a unui plan de reorganizare. Oltchim, o societate cu capital de stat si in insolventa, a acceptat o crestere de preturi semnificativa de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari. Uzinele Sodice Govora parte a unei multinationale cu o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro a refuzat sa acepte o majorare de pret cel putin pana la valoarea prag minimala reglementata de ANRE. Evident, nu am avut alta solutie decat denuntarea contractului pentru a reduce pierderile suferite de CET Govora, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei si pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei", a declarat av.dr. Remus Borza reprezentantul Euro Insol, admistratorul judiciar al CET Govora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel