Economistul Adrian Câciu a vorbit, pentru DC News, despre efectele pe care le are asupra românilor noul prag istoric atins de moneda euro.
Pentru că euro a atins un nou maxim istoric, începem să ne gândim la efectele pe care le are asupra buzunarelor noastre această creștere.
Economistul Adrian Câciu a declarat pentru DC News, întrebat „ce facem cu leii economisiți, în condiițile actuale”, că îi putem folosi la ceea ce avem nevoie „tot în lei”.
Adrian Câciu nu recomandă nimănui să economisească în euro, atât timp cât trăiește în România și e plătit în lei.
„Leii pe care îi avem sau pe care îi vom economisi în continuare să-i folosim la ceea ce avem nevoie tot în lei. Nu recomand nimănui să schimbe banii în euro. Și dacă crește euro, și dacă nu crește euro, folosește euro atunci când ai nevoie de euro. Adică atunci când pleci în vacanță, de exemplu. Moneda națională o folosești, e normal, pentru că faci cheltuielile în România, atât timp cât trăiești în România”, a declarat Adrian Câciu pentru DC News.
„Nu văd niciun motiv să economisim în euro, atât timp cât suntem plătiți în lei. Deprecierile de monedă sunt inerente pentru că au la bază mai mulți factori: dezechilibrele macro-economice, inflația, dar nici nu trebuie nici să ne panicăm”, a mai spus economistul.
Economistul Adrian Câciu a subliniat în continuare că „ceea ce se întâmplă acum nu e ceva ieșit din comun. Avem situația din țară care ne presează, în sensul în care avem deficituri destul de mari: deficit public și deficit de concurent. Pe de altă parte, euro se apreciază la nivel mondial pentru că, la momentul acesta, este mult mai stabilit decât dolarul”.
Câciu a demontat zvonul că situația de față ar avea o legătură cu pensiile. „Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile, unii au spus că are legătură cu pensiile. Nu are nicio legătură cu pensiile!”, a precizat economistul.
„Nu trebuie să fim nici emoționați. Am spus de la începutul anului că euro poate atinge 4,9 la finalul acestui an. Suntem în acel grafic, nu e ceva spectaculos și nici îngrijorător”, a subliniat acesta.
„Singurul risc pe piața monetară este dezechilibrul fiscal. Întotdeauna politicile economice luate în zona bugetară pot crea presiune pe piața monetară în sensul în care, ele creând la rândul lor deficite, încurajează impoziturile care duc la o supra-apreciere a monedei de import, adică o depreciere a monedei naționale. Alte deficite, la fel: deficitul de concurent care ne obligă să plătim factura în valută, adică cererea de valută să crească. Practic, politica fiscală este care trebuie să fie în momentul acesta în atenția tuturor. Nu stăm bine. Suntem într-o situație puțin de criză și derapajele fiscal-bugetare nu fac bine”, a încheiat Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci