În contextul în care mulți români, de teama războiului, se gândesc să scoată banii ținuți în depozite bancare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a transmis un mesaj ce îndeamnă la calm și prudență. „Sistemul bancar este solid”, a transmis acesta.
„Lucrurile stau foarte clar. Noi am avut situații de crize și orice criză a început cu o panică, cu zvonuri potrivit cărora depozitele din bănci nu sunt sigure. S-a repetat situația și de fiecare dată cei care au făcut gesturile inițiale (n.r. au scos bani din bănci) au regretat deciziile. Siguranța e foarte mare cu privire la banii ținuți în bănci”, a declarat, marți seară, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru DCNews.ro.
Românii care se grăbesc să scoată bani din bănci de teama războiului se expun riscului de a fi jefuiți. „De obicei, când apar situații de retragere a banilor din bănci, încep și furturile”, a avertizat Adrian Vasilescu, precizând că românii trebuie să știe că „sistemul bancar este solid”.
„2022 este anul cel mai bun al băncilor românești din decembrie 89!”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR. „Băncile au o situație foarte bună. Depozitele până la 100.000 euro per persoană sunt garantate. Acesta este lucrul cel mai important”, a spus Adrian Vasilescu.
„Este foarte complicat să vorbim despre investiții personale sau familiale în România. Rapoartele INS-ului arată că cifrele medii din gospodăriile populației indică faptul că investițiile - însemnând cumpărări de case, de terenuri, acțiuni la bănci, participații la patrimoniile unor societăți economice, etc - toate nu depășesc 0,6 la sută din totalul cheltuielilor unei familii”, a mai spus Adrian Vasilescu, întrebat ce să facă românii care, în această perioadă, își doreau să achiziționeze un apartament sau o casă.
„Depozitul bancar este soluția cea mai simplă și la îndemâna fiecărui om”, a mai spus Adrian Vasilescu pentru DCNews.ro.
„Stabilitatea financiară e în regulă, inflația nu e determinată de război, războiul a găsit inflația aici, ea, în primul rând, nu are granițe, e o inflația globală din America până în Extremul Orient, România este parte în acest proces global și cauza inflației este 80% din criza energetică. Că războiul s-ar putea să o agraveze, nu avem dreptul să ne grăbim să facem o supoziție, pentru că s-ar putea să greșim. Nu știm dacă războiul va agrava sau nu criza energetică. Nu avem date ca să facem prognoze, deocamdată”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, contactat, tot marți, de DCNews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News