O cercetare făcută de Comisia Europeană la nivel european arată că majoritatea cetățenilor UE nu mai au încredere în instituție. Când România se zbătea să intre în Uniunea Europeană, 85% dintre români își arătau încrederea pentru Barroso & Co. Acum, doar 33% dintre cetățenii României nu au fost atinși se euroscepticism.Potrivit Eurobarometrului prezentat de Antena3 și realizat în toamna lui 2012, 57% dintre români nu mai au încredere în UE, în timp ce 33% mai cred în puterea instituției șubrezită de criza economică a ultimilor ani. 10% dintre cei chestionați nu au vrut/știut să răspundă.
Evoluția la capitolul încrede din ultimii 3 ani:
- 2010: 60%
- 2011: 46%
- 2012: 33%
Încrederea în UE, oglinda liderilor eiUniunea Europeană și instituțiile ce o compun și-au atras criticile românilor începând cu vara lui 2012. Cel mai probabil, până la acel moment, puțini erau cei care auziseră de Reding sau Barroso. La suspendarea președintelui liderii europeni au intervenit partizan, iar criticile pe care aceștia le primeau erau catalogate drept accese de ”anti-occidentalism” de către susținătorii lui Băsescu. Românii, foarte activi politic începând cu începutul lui 2012, au resimțit atitudinea conducătorilor UE, lucru se se reflectă clar în evoluția încrederii din sondaje.
La fel ca restul cetățenilor din UE, românii au remarcat și slaba gestionare a recesiunii în Europa. Planurile de salvare impuse altor țări, precum Grecia sau Cipru, au intensificat gradul de antipatie față de liderii Europei. În cele două țări menționate, situația financiară delicată le-a forțat să accepte condiții din partea creditorilor ce au stârnit proteste în stradă: tăieri bugetare masive sau impozitări mari pe depozitele bancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News