Ska Keller, iniţiatoarea dezbaterii din PE privind modificările aduse justiţiei în România, a avut miercuri, la Strasbourg, o întrevedere cu Tudorel Toader, care i-a explicat situaţia, dar nu este "mulţumită în legătură cu conţinutul".
Guvernul României are 'o responsabilitate politică foarte clară' în privinţa modificărilor din justiţie şi 'nu poate doar să spună că parlamentul se ocupă de această chestiune', a declarat miercuri, la o întâlnire restrânsă cu jurnalişti români, eurodeputata Ska Keller, copreşedintă a Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, care a iniţiat dezbaterea din Parlamentul European de la Strasbourg privind 'ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România'.
Ska Keller, iniţiatoarea dezbaterii din PE privind modificările aduse justiţiei în România, a avut miercuri, înaintea discuţiilor din plenul legislativului comunitar, o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent începând de luni la Strasbourg pentru întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene şi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din PE. 'Salutăm faptul că ministrul Justiţiei şi-a făcut timp şi ne-a explicat situaţia, dar nu sunt mulţumită în legătură cu conţinutul' discuţiei, a spus eurodeputata germană.
'Reforma justiţiei a fost parţial oprită de Curtea Constituţională. Sperăm că toate chestiunile ridicate de Curtea Constituţională vor fi rezolvate în parlament. De asemenea, cred că guvernul are şi el o responsabilitate. Nu poate doar să spună că parlamentul se ocupă de această chestiune', a spus Ska Keller. Ea a subliniat că impresia după întâlnirea cu ministrul Justiţiei a fost că 'nu este clar deocamdată ce se va întâmpla în viitor, cât de mult vor fi schimbate legile'.
Trebuie să fim foarte clari în legătură cu aşteptările noastre
'Dar cred că faptul că dumnealui a venit aici, la Strasbourg, şi a încercat să se întâlnească cu diverse persoane arată că au înţeles că această chestiune este în atenţia noastră. Trebuie să fim foarte clari în legătură cu aşteptările noastre: nu este o coincidenţă ce scrie în legea (de modificare a legilor justiţiei - n.r.), iar guvernul are o responsabilitate politică foarte clară' în legătură cu acest lucru, a afirmat eurodeputata.
Ska Keller a spus că independenţa judecătorilor şi magistraţilor ar fi afectată dacă ei ar fi nevoiţi să meargă în parlament pentru a răspunde pentru activitatea lor, pentru că ar fi puşi sub presiune politică.
'Dacă există o implicare politică în legătură cu modul în care sunt numiţi, atunci este o chestiune clară de lipsă de independenţă. Dacă ne uităm la Codul Penal, care este încă în parlament, vedem că este extrem de îngrijorător că mita dată de un terţ ar fi complet dezincriminată. Nu pot înţelege cum poate avea cineva o astfel de idee', a declarat ea.
Distrugerea de probe
'De asemenea, dacă un suspect este imediat informat că este suspect, acest lucru deschide orice uşă spre distrugerea de probe. Sunt multe lucruri de acest fel în Codul Penal. Prin urmare, cred că sunt foarte multe motive pentru care trebuie să fim îngrijoraţi', a adăugat eurodeputata. Ska Keller a atras de asemenea atenţia că ea şi grupul politic pe care îl conduce vor continua să urmărească acest subiect.
[citeste si]
'Vom continua să urmărim această chestiune. O dezbatere nu rezolvă nimic. Pentru noi este foarte important să menţinem această chestiune la nivel european, să ne asigurăm că nu este uitată. Vom vedea ce va spune Comisia şi vom urmări mai departe promisiunile pe care le va face. Vom urmări, din Parlamentul European, evoluţiile din România şi cât de mult vor fi schimbate legile', a mai spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu