Deputaţi austrieci din Parlamentul European au criticat marţi poziţia ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, care s-a opus extinderii Spaţiului Schengen, transmite agenţia croată de presă HINA.
Publicitate
Criticile ministrului Karner, în special în ceea ce priveşte Croaţia, sunt complet eronate, a declarat eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO).
El a adăugat că există unele probleme nerezolvate în ceea ce priveşte Bulgaria, dar că nu ar trebui să se pună în discuţie extinderea Schengen.
Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României în Spaţiul Schengen şi nu există nicio modificare în acest sens, a declarat eurodeputatul Lukas Mandl de la Partidul Popular din Austria (OVP).
De asemenea, el a afirmat că este nevoie de un semnal serios pentru a accelera procesul de îmbunătăţire a politicilor de migraţie şi azil în UE. În schimb, europarlamentarul Herald Vilimsky de la Partidul Libertăţii din Austria (FPO), un partid populist de dreapta, a declarat că nu este în favoarea extinderii spaţiului Schengen. Schengen nu este un concept potrivit pentru situaţia actuală.
Frontierele externe ale UE nu sunt suficient de protejate, motiv pentru care statele membre ale UE trebuie să îşi păstreze dreptul de a-şi proteja frontierele, a declarat Vilimsky.
Eurodeputaţii sunt reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg până joi. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a opus în mai multe rânduri în ultimele zile extinderii Spaţiului Schengen, afirmând că acesta nu funcţionează, după cum o dovedeşte numărul crescut de solicitanţi de azil în Austria.
Cancelarul austriac Karl Nehammer urmează să viziteze miercuri Croaţia, iar unul dintre principalele subiecte ale discuţiilor sale cu oficialii croaţi va fi prevenirea migraţiilor ilegale şi aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție cu reprezentanții Confederației patronale Concordia despre aderarea României la Spațiul Schengen.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut luni la Palatul Victoria o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei patronale Concordia, discuţiile vizând, în special, demersurile privind aderarea României la spaţiul Schengen şi modul în care sectorul privat poate contribui activ la atingerea acestui obiectiv de ţară.
Potrivit unui comunicat al Executivului transmis Agerpres, alte subiecte abordate au vizat combaterea crizei generate de preţurile la energie şi gaze naturale, legislaţia privind dialogul social, evoluţia economiei în ultimul trimestru al acestui an şi aşteptările pentru 2023.
"Guvernul României a alocat resurse importante pentru sprijinirea cetăţenilor şi a economiei în acest an. Vom consolida aceste pachete de sprijin pentru a oferi siguranţă şi predictibilitate românilor şi mediului de afaceri. În pofida dificultăţilor generate de efectele agresiunii militare ruse din Ucraina şi a celor generate în economie de preţurile la energie, am continuat să facem eforturi substanţiale pentru atingerea obiectivelor de ţară, precum aderarea la spaţiul Schengen şi la OCDE. Sunt oportunităţi importante atât pentru cetăţenii noştri, cât şi pentru economie. Sprijinul acordat de societatea civilă şi mediul de afaceri este esenţial pentru reuşita noastră", a declarat premierul, citat în comunicat.
La rândul lor, reprezentanţii Confederaţiei patronale Concordia au salutat deschiderea spre dialog din ultimele 12 luni a Guvernului şi şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini Executivul pentru implementarea reformelor din PNRR şi pentru obţinerea statutului de ţară membră OECD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu