Europa 2012. Estul noilor dictaturi

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Criza financiară din Europa a concentrat toată atenția asupra zonei euro. Estul continentului, scăpat de comunism în 1989, s-a trezit deodată singur în fața propriilor decizii. Practic, cadrul politico-diplomatic stabilit de Vest Estului în anii 90 a dispărut odată cu integrarea în Uniunea Europeană. Problemele au început atunci când vechile democrații ale Occidentului au început să-și încalce propriile reguli. Tensiunea în Vest este atât de mare, incertitudinea față de supraviețuirea euro atât de puternică încât nimeni nu mai are timp de Europa de Est, acolo unde democrațiile nu au prins încă rădacini suficient de adânci.

Astfel, în Ungaria vecină, premierul Victor Orban a trecut o nouă Constituție în care justiția e trecută sub control politic, media e total îngradită, Banca Națională se subordonează Guvernului și multe alte lucruri față de care vechea Constituție comunistă putea fi considerată liberală. Acum 10 ani ar fi fost de neconceput ca Ungaria să încerce așa ceva. Astăzi, încălcarea gravă a normelor și tratatelor europene s-a soldat cu un fel de chirăială nefolositoare din partea Bruxellesului și Washingtonului. Dna Clinton a zis că nu e bine și dnul Barroso a zis la fel. În schimb, 30 000 de unguri au ieșit în prima zi a anului pe străzile din Budapesta. Cetățenii ungari se exprimă inclusiv în stradă împotriva încercărilor de revenire la dictatură. Premierul Orban, care deține în Ungaria toată puterea executivă, președintele fiind decorativ, nu poate face chiar tot ce-l taie capul și asta fiindcă societatea ungară este vie și reacționează. Dincolo de tratate, ungurii se opun dictaturii.

În România vecină, lucrurile sunt mai grave decât în Ungaria. Aici, procesul de subordonare al justiției către puterea politică, care în Ungaria abia începe, e aproape pe terminate. DNA doar că nu are un partid politic declarat, căci participant direct la alegeri este. Aservirea media este aproape deplină. Statul este condus pe principii mafiote, de la numirea în funcții, până la colectarea impozitelor. În sfârșit, PDL a modificat legile electorale încălcând toate principiile democratice și a stabilit ca strategie electorală fraudarea alegerilor. Rezultatul: de Craciun și Anul Nou românii și-au înghițit porcii, au luat cu asalt mallurile sau s-au îmbătat criță. În afară de câțiva membrii ai societății civile nimeni nici măcar nu s-a gândit să demonstreze pașnic, în stradă.

2012 va fi un an cu încercări cumplite pentru toată lumea. Lăsat de capul lui, Estul neconsolidat democratic va intra în derapaj. Singurul stat în care există însă toate șansele ca dictatura să revină este însa România. Și asta în primul rând fiindcă românilor li s-a făcut deja tare dor de Ceaușescu…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel