Europa Centrală se pregătește de noi inundații. Ciclonul Boris face ravagii

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Află în articol mai multe despre inundațiile din Europa Centrală.

În timp ce râurile continuau să crească, voluntarii și lucrătorii din cadrul serviciilor de urgență din orașe din Europa Centrală consolidau apărarea împotriva inundațiilor care au ucis cel puțin 21 de persoane în patru țări.

Ciclonul Boris a provocat, în patru zile, precipitații de până la cinci ori mai abundente decât media din septembrie în unele părți ale Austriei, Republicii Cehe, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, scufundând cartiere întregi și forțând sute de mii de oameni să evacueze.

Șapte persoane au murit în România, șase în Polonia, cinci în Austria și trei în Republica Cehă, au anunțat marți autoritățile, iar mai multe sunt date dispărute. Ploaia s-a diminuat în unele zone, dar nivelurile apelor în altele nu ar trebui să atingă nivelul maxim decât peste câteva zile.

Fluviul Dunărea a atins nivelul maxim în Slovacia, a declarat ministrul Mediului Tomáš Taraba, inundând părți din Bratislava. Fluviul continuă să crească în Ungaria, inclusiv cu aproximativ un metru la fiecare 24 de ore în Budapesta. Baraje mobile au fost instalate în orașele istorice Visegrád și Szentendre, la nord de Budapesta.

Linii de tramvai și drumuri de-a lungul râului, precum și populara insulă Margaret, au fost închise și au fost distribuiți un milion de saci de nisip.

În estul Germaniei autoritățile au luat, de asemenea, măsuri de precauție, în unele zone fiind instalate ziduri mobile de protecție împotriva inundațiilor pentru a proteja orașul vechi din Dresda, în timp ce Elba creștea constant. Se așteaptă ca râul să atingă nivelul maxim până la mijlocul săptămânii.

Primarul orașului istoric Wrocław din Polonia, Jacek Sutryk, a declarat marți că au fost pregătite autobuze pentru o eventuală evacuare. „Astăzi vom continua, de asemenea, să consolidăm digurile din bazinul fluviului Oder”, a spus el.

Apel la voluntariat

Se așteaptă ca fluviul Oder să atingă cel mai mare nivel vineri, sau poate chiar mai devreme, în orașul în care locuiesc 600000 de persoane. Grădina zoologică din Wrocław, situată de-a lungul fluviului, a făcut apel la voluntari pentru a umple saci cu nisip. „Noi și animalele noastre vă vom fi extrem de recunoscători pentru ajutorul dumneavoastră”, a declarat aceasta.

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om în cea mai mare parte a lumii, în special în Europa, în cea mai mare parte a Asiei, în centrul și estul Americii de Nord și în unele părți ale Americii de Sud, Africii și Australiei.

Aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă, în timp ce factorii umani, cum ar fi planificarea apărării împotriva inundațiilor și utilizarea terenurilor, sunt, de asemenea, factori importanți în producerea inundațiilor.

De asemenea, deteriorarea climei face ca valurile de căldură să fie mai intense și mai probabile, crescând riscul unor incendii devastatoare. În timp ce echipele de salvare luptau împotriva inundațiilor din Europa Centrală, pompierii din Portugalia luptau împotriva incendiilor care au ucis șapte persoane.

Aproape de granița dintre Polonia și Republica Cehă, una dintre cele mai afectate zone, 2000 de voluntari din orașul polonez Nysa, cu o populație de 44000 de locuitori, și-au petrecut noaptea de luni spre marți ajutând echipele de salvare să construiască un dig distrus de un râu.

„Vă rugăm să vă evacuați bunurile, pe voi înșivă, pe cei dragi. Merită să ajungeți imediat la ultimul etaj al clădirii, deoarece valul poate avea o înălțime de câțiva metri”, le spusese luni seară locuitorilor primarul orașului, Kordian Kolbiarz.

Marți dimineață, primarul a declarat pe Facebook că „femei, bărbați, copii și bătrâni” au ieșit să încerce să își salveze orașul. „Noi pur și simplu ... am făcut tot ce am putut”, a scris Kolbiarz pe Facebook. „Am luptat pentru Nysa. Casa noastră. Viitorul nostru”, a mai transmis primarul.

Un rezervor uriaș din apropierea graniței, menit să reducă nivelul apei și să prevină unirea apelor din Odra și Nysa - așa cum s-a întâmplat în cazul inundațiilor catastrofale din 1997 - era plin în proporție de aproximativ 80%, au declarat autoritățile.

Fond de urgență, anunțat de premierul Poloniei

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat luni un fond de ajutor de urgență de 200 de milioane de euro pentru victimele inundațiilor din țară, adăugând că Polonia va solicita fonduri de ajutor din partea UE.

În Republica Cehă, unde peste 60000 de locuințe au rămas în continuare fără electricitate, guvernatorul regiunii Moravia-Silesian din nord-est, Josef Belica, a declarat că 15000 de persoane au fost evacuate, iar elicopterele transportau ajutoare către orașe și sate izolate de ape. Opt persoane erau încă date dispărute.

Marți, în orașul Krnov din Cehia, oamenii au început să îndepărteze resturile cu căruța. „Toate trotuarele sunt distruse, totul este răsturnat, totul este rupt... Este un coșmar”, a declarat Eliska Cokreska, în vârstă de 76 de ani, pentru Agence France-Presse.

Pompierii au livrat sticle cu apă potabilă în satele izolate de inundații, oamenii fiind sfătuiți să nu bea apă de la robinet, deoarece aceasta ar fi puternic contaminată.

În Austria, landul Austria Inferioară a fost declarat zonă calamitată. Inundațiile au rupt o duzină de baraje, cu râuri noroioase care curg prin satele devastate și mii de gospodării fără electricitate și apă. Douăzeci și șase de comunități erau încă izolate. Pe măsură ce vremea s-a îmbunătățit, Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul statului, a declarat: „Descoperim amploarea dezastrului”.

În orașul austriac St Pölten a plouat mai mult în patru zile decât în întreaga cea mai ploioasă toamnă înregistrată în urmă cu 75 de ani. Armata a fost desfășurată în întreaga regiune și a fost pus la dispoziție un fond de urgență de 300 de milioane de euro.

Vremea în regiune ar trebui să se îmbunătățească constant începând de marți. Ciclonul Boris ar trebui să se deplaseze în nordul Italiei, unde regiunea Emilia-Romagna se pregătește pentru precipitații de 100-150 mm, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel