Europa e singură, într-o lume plină de trumpism. Rezultatele unor sondaje cruciale înainte de începerea mandatului lui Trump

FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst
FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din 2024, câștigate de Donald Trump, au declanșat un val de reacții diferite pe scena internațională.

Vezi rezultatele sondajelor în imaginile de la final.

Dacă Europa privește cu anxietate întoarcerea lui Trump la Casa Albă, alte regiuni ale lumii par mai relaxate sau chiar optimiste cu privire la această perspectivă. Un sondaj amplu realizat în noiembrie 2024, imediat după alegeri, de către Consiliul European pentru Relații Externe și proiectul de cercetare „Europe in a Changing World” al Universității Oxford, scoate la iveală diferențe majore în percepțiile globale asupra Statelor Unite și a viitorului lor sub conducerea lui Trump.

Cercetarea, care a implicat 28.549 de respondenți din 24 de țări, dezvăluie patru tendințe principale. În primul rând, europenii sunt aproape singurii care deplâng revenirea lui Trump la putere. În al doilea rând, multe alte țări percep Statele Unite conduse de Trump drept o putere „normală”, care operează într-o lume din ce în ce mai tranzacțională. În al treilea rând, președintele ales este văzut de un număr semnificativ de oameni ca fiind angajat să pună capăt războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu. În cele din urmă, Europa este privită în multe regiuni ale lumii ca fiind mai puternică decât o percep europenii înșiși.

În India, China, Turcia și Brazilia, majoritatea respondenților consideră că Trump va fi benefic pentru America, pentru țările lor și pentru pacea mondială. Singura excepție semnificativă în afara Europei este Coreea de Sud, unde dependența de securitatea oferită de SUA generează îngrijorare. În general, țările din afara Europei și-ar dori un Occident cu mai puține principii democratice și dispus să își tranzacționeze valorile.

Europa are nevoie să își regândească rolul în lume

În contextul unui peisaj geopolitic tot mai fragmentat, sondajul subliniază că europenii trebuie să își regândească abordarea globală. În loc să încerce să conducă o opoziție liberală globală împotriva lui Trump, liderii europeni ar trebui să recunoască punctele lor forte și să construiască parteneriate strategice bazate pe interese comune.

Un aspect crucial evidențiat de sondaj este percepția asupra Uniunii Europene ca fiind un actor global major. Deși europenii sunt adesea sceptici cu privire la influența blocului comunitar, respondenții din alte regiuni consideră UE capabilă să negocieze de pe poziții egale cu SUA și China.

Promisiunile lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore” și de a aborda conflictele din Orientul Mijlociu au rezonat puternic în multe părți ale lumii. În țări precum India, Arabia Saudită, Rusia, China și Africa de Sud, Trump este perceput ca un pacificator. În schimb, europenii și sud-coreenii sunt mai sceptici.

Percepțiile globale privind războiul din Ucraina reflectă o tendință interesantă: în afara Rusiei și Chinei, puțini oameni consideră că Ucraina este singurul responsabil pentru continuarea conflictului. Cu toate acestea, în țări precum India și Arabia Saudită, există un sprijin semnificativ pentru ideea unui compromis, chiar dacă acesta ar însemna concesii majore din partea Ucrainei.

Sondajul scoate în evidență cinci categorii principale de atitudini față de Donald Trump: susținătorii săi entuziaști („Trump Welcomers”), opozanții hotărâți („Never Trumpers”), cei care caută pacea („Peace-seekers”), cei care se confruntă cu dileme morale („The Conflicted”) și cei indeciși („Uncertains”). În timp ce Europa se concentrează pe opoziția față de Trump, alte regiuni ale lumii par să accepte o ordine internațională în care alianțele au mai puține principii și sunt mai orientate spre tranzacții.

Și România a fost măsurată

Acest raport se bazează pe un sondaj de opinie publică realizat în rândul populațiilor adulte (cu vârsta de 18 ani și peste), desfășurat în noiembrie 2024 în 16 țări europene (Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Regatul Unit) și în opt țări din afara Europei (Brazilia, China, India, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Statele Unite). Numărul total al respondenților a fost de 28.549.

În Rusia, Turcia și în toate țările din afara Europei, sondajele au fost efectuate de Gallup International Association printr-o rețea de parteneri locali independenți și operatori de panouri transnaționale, sub formă de sondaj online, astfel: Brazilia (1.000 respondenți; 18-25 noiembrie; prin MarketAnalysis); China (1.005 respondenți; 12-21 noiembrie; prin Distance/Dynata); Indonezia (1.000 respondenți; 15-20 noiembrie; prin DEKA); Rusia (1.000 respondenți; 14-25 noiembrie; prin Be Media Consultant); Arabia Saudită (1.002 respondenți; 13-22 noiembrie; prin Distance/Dynata); Africa de Sud (1.010 respondenți; 12-21 noiembrie; prin Distance/Dynata); Coreea de Sud (1.000 respondenți; 13-17 noiembrie; prin Gallup Korea); Turcia (1.005 respondenți; 12-21 noiembrie; prin Distance/Dynata); și SUA (1.012 respondenți; 15 noiembrie; prin Distance/Survey Monkey). În India, metoda utilizată a fost sondajul față în față (1.008 respondenți; 20 noiembrie - 4 decembrie; prin Convergent). Alegerea sondajului față în față în India a fost determinată de calitatea scăzută a internetului în orașele mici ale țării.

În Brazilia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia și SUA, eșantionul a fost reprezentativ național pentru principalele caracteristici demografice. În China, sondajul a inclus doar participanți din cele patru mari aglomerări urbane ale țării: Beijing, Guangzhou, Shanghai și Shenzhen. În India, zonele rurale și orașele de nivel trei nu au fost incluse. În Rusia, au fost acoperite doar orașele cu cel puțin 100.000 de locuitori. Prin urmare, datele din China, India și Rusia ar trebui considerate reprezentative doar pentru populația acoperită de sondaj. De asemenea, având în vedere caracterul sensibil din punct de vedere politic al unor întrebări, rezultatele din China, Rusia și Arabia Saudită trebuie interpretate cu prudență, ținând cont de posibilitatea ca unii respondenți să se fi simțit constrânși să își exprime liber opiniile.

În celelalte țări europene, sondajele au fost realizate online de Datapraxis și YouGov, astfel: Bulgaria (1.014 respondenți; 7-29 noiembrie); Danemarca (1.099 respondenți; 7-26 noiembrie); Franța (2.017 respondenți; 7 noiembrie - 2 decembrie); Germania (2.003 respondenți; 7-28 noiembrie); Ungaria (1.023 respondenți; 7-28 noiembrie); Italia (1.531 respondenți; 7-29 noiembrie); Polonia (1.063 respondenți; 7-29 noiembrie); Portugalia (1.000 respondenți; 7-27 noiembrie); România (1.010 respondenți; 7-26 noiembrie); Spania (1.030 respondenți; 7-27 noiembrie); Elveția (1.082 respondenți; 8-26 noiembrie); și Regatul Unit (2.073 respondenți; 7-26 noiembrie). În Estonia (1.061 respondenți; 11 noiembrie - 5 decembrie), sondajele au fost realizate de Datapraxis și Norstat. În Ucraina, sondajele au fost realizate de DataPraxis și Rating Group prin interviuri telefonice (CATI), cu respondenți selectați prin generare aleatorie de numere de telefon (1.501 respondenți; 15-20 noiembrie). Datele au fost ulterior ponderate pentru a reflecta caracteristicile demografice de bază. Deși este dificilă includerea completă a schimbărilor demografice cauzate de război, au fost efectuate ajustări pentru a reflecta teritoriile aflate sub ocupație rusă. Acest aspect, combinat cu abordarea bazată pe eșantionare probabilistică, consolidează nivelul de reprezentativitate al sondajului și reflectă în general opiniile publice ucrainene în condițiile războiului.

În acest raport de politici, dacă nu se menționează altfel, rezultatele pentru „UE” corespund unei medii simple a celor 11 state membre din eșantion (adică Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania).

Rezultatele sondajelor

Credeți că alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA este un lucru bun sau rău pentru cetățenii americani?

Crezi că alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA este un lucru bun sau rău pentru țara ta?

Credeți că alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA este un lucru bun sau rău pentru pacea în lume?

În general, gândindu-te la Rusia, care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul tău de vedere asupra a ceea ce reprezintă această țară pentru națiunea ta?

Credeți că Rusia va avea o influență mai mult sau mai puțin globală în următorul deceniu, în comparație cu cea de astăzi, sau va rămâne neschimbată?

În general, gândindu-te la Rusia, care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul tău de vedere asupra a ceea ce reprezintă pentru țara ta?

În general, gândindu-te la fiecare țară sau entitate, care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul tău de vedere asupra a ceea ce reprezintă pentru țara ta?

În general, gândindu-ne la fiecare țară sau entitate, care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul tău de vedere asupra a ceea ce reprezintă pentru țara ta?

Viziuni globale despre ceea ce anunță întoarcerea lui Trump pentru lume. (Ca pondere din populația națională, în procente)

Crezi că SUA vor avea o influență mai mult sau mai puțin globală în următorul deceniu, în comparație cu ziua de astăzi, sau va rămâne influența sa neschimbată?

Privind în perspectivă, cât de probabil crezi că este ca în următorii 20 de ani China să fie cea mai puternică țară din lume – mai puternică decât Statele Unite?

Cum vă așteptați să se schimbe relația țării dumneavoastră cu cealaltă țară în următorii cinci ani?

În general, credeți că obținerea păcii în Ucraina va fi mai mult sau mai puțin probabilă acum, când Donald Trump este președintele SUA, sau nu va fi nicio diferență?

În general, credeți că obținerea păcii în Orientul Mijlociu va fi mai mult sau mai puțin probabilă acum, când Donald Trump este președintele SUA, sau nu va fi nicio diferență?

Cum ați descrie războiul din Ucraina?

Cum ați descrie războiul din Gaza?

Gândindu-ne doar la Rusia și Ucraina, care dintre aceste două părți este, în opinia dumneavoastră, mai responsabilă pentru continuarea războiului?

Care dintre aceste rezultate potențiale ale războiului din Ucraina crezi că este cel mai probabil?

Care dintre următoarele reflectă cel mai bine părerea dvs. cu privire la ceea ce ar trebui să facă SUA/Europa cu privire la războiul din Ucraina în sens mai larg?

Care dintre aceste rezultate potențiale ale războiului din Ucraina crezi că este cel mai probabil?

Dacă guvernului dumneavoastră i s-ar oferi următoarele perspective, ați sprijini acest lucru? (Opinia ucrainenilor, în procente)

În general, gândindu-ne la fiecare țară sau entitate, care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul tău de vedere asupra a ceea ce este pentru UE? (Opinia cetățenilor UE, în procente)

Care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul dumneavoastră de vedere cu privire la situația globală a UE?

Credeți că UE va avea o influență mai mult sau mai puțin globală în următorul deceniu, în comparație cu cea de astăzi, sau va rămâne neschimbată?

În general, gândindu-te la UE, care dintre următoarele reflectă cel mai bine punctul tău de vedere cu privire la ceea ce reprezintă aceasta pentru țara ta?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel