Europa în criză de ospătari: 900.000 de locuri de muncă vacante în restaurante și hoteluri

Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

După pandemie, turismul european are de luptat cu o altă problemă și anume: deficitul de personal. 

Punând cap la cap datele organizațiilor de ospitalitate și catering din principalele țări UE, reiese că în prezent există peste 900.000 de locuri de muncă vacante, din care două treimi doar în Franța și Italia.

Companiile transalpine sunt cele care se plâng de cea mai mare „gaură” în termeni absoluți: 361.000 conform unui sondaj recent al agenției de ocupare a forței de muncă franceză.

Franța, Italia și Spania cele mai afectate de lipsa de personal

Guvernul francez încearcă în comun acord cu angajatorii, să rezolve această problemă, iar ca o primă măsură s-a decis o creștere a salariilor în sectorul turismului.

În Provence, un fond de 1 milion de euro a fost alocat pentru formarea personalului turistic.

În Italia, deficitul se ridică la 300 de mii de angajați, iar executivul, conform celor reieșite în aceste ore, evaluează un mecanism de conciliere a veniturilor cetățeniei cu munca sezonieră. 

Potrivit unui articol scris de Europa Today, pe a treia treaptă a podiumului din cauza lipsei de ospătari, bucătari și alt personal pentru sectorul turismului se află Spania, unde asociația comercială a întreprinderilor mici și mijlocii a estimat că 100.000 de locuri de muncă sunt încă goale, în ciuda sezonului turistic care a început deja.

Aici guvernul a lansat recent o reformă a muncii care, în intențiile Madridului, ar trebui să ofere mai multă siguranță și stabilitate lucrătorilor sezonieri și, prin urmare, să ajute la ocuparea posturilor vacante. În realitate, guvernul însuși se gândește să apeleze și la migranți, favorizând vizele de muncă pentru străini. 

Țările de Jos se confruntă și cu o lipsă istorică de personal: conform biroului național de statistică, în horeca sunt aproximativ 45.000 de posturi vacante.

Același lucru este valabil și pentru Austria, unde sectorul se plânge de imposibilitatea de a ocupa 35.000 de locuri de muncă. În Germania, ponderea este de 20.000.

Revenind în sudul Europei, găsim cazul Greciei, unde 50.000 de angajați lipsesc pentru cel mai important sector al economiei elene. Industria turismului din Grecia a propus guvernului să folosească refugiații ucraineni pentru a acoperi cel puțin parțial deficiențele, dar profesii precum bucătarul nu sunt cu siguranță ușor de înlocuit.

În Croația, numărul locurilor vacante este în jur de 10.000, mai mult sau mai puțin aceeași cifră raportată de restauratorii și hotelierii din Portugalia.

Nici în România situația nu este roz. În Sovata, unul dintre polurile turistice autohtone, criza de bucătari, ospătari şi menajere determină hotelierii din stațiunea Sovata să aducă angajaţi din Asia, iar pe litoralul românesc, din cauza salariilor foarte mici, tinerii muncitori sezonieri nu prea se înghesuie.

Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confrunta cu o adevărată criză a forţei de muncă. De aproximativ 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, potrivit Adevarul.

Citește și....

Criză de angajaţi pe litoral. Tinerii nu se înghesuie la salarii "pentru flămânzi". Tudor, 22 ani: Strâng de maşină, am nevoie, dar nici să mă bată soarele-n cap pentru 2000 de lei

Litoralul duce lipsă de forță de muncă. Sezonul estival bate la ușă, însă nu sunt mulți cei care vor să se angajeze la malul mării. Operatorii din turism caută cu disperare angajați și spun că este cea mai gravă situație de până acum. 

În acest moment, patronii ar avea nevoie de aproape 20.000 de angajați, potrivit litoraltv.ro. În online e plin de anunţuri de angajare la malul mării încă din luna aprilie. Se caută personal pentru toate activităţile: cameriste, barmani, ospătari, bucătari, recepţioneri, instalatori, vânzători ambulanţi şi lucrători comerciali pentru căsuţe. Salariile, spun patronii, sunt mai mari ca în ceilalţi ani. Cu toate acestea, unii angajatori se plâng că, de multe ori, cei care vin să se angajeze au pretenții exagerate deși nu au experienţă sau pregătirea lor lasă de dorit.

 

 

"Salariile pe litoral, în România, sunt bani de porumb fiert"

Tudor, un tânăr brăilean de 22 de ani, student în anul II la limbi străine în Bucureşti, revine în fiecare vară acasă la părinţi. A mărturisit că vrea să-şi cumpere o maşină şi să dea de carnet. Îşi caută de lucru pe litoral. Spune că vrea să îmbine utilul cu plăcutul, vrea să se şi distreze un pic toată vara, la mare, în timp ce munceşte. Nu a vrut să-şi dezvăluie numele complet şi nici să apară public în vreo fotografie dar a ţinut să-mi spună că salariile în industria ospitalităţii, în România, sunt "naşpa", "pentru flămânzi" şi... "nu se merită". "Vreau să am ceva de lucru pe timpul verii undeva pe litoral dar mă lasă rece salariile. Am avut prieteni care mi-au zis că bacşişu' face tot dar nu poţi sta în baza lui... azi pică, mâine nu.....citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel