Europa, în focul schimbărilor climatice. Cum ar fi putut fi prevenite morțile cauzate de căldura extremă

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) arată că mai mult de jumătate dintre decesele cauzate de valurile de căldură din Europa, în vara anului 2022, au fost direct influențate de poluarea atmosferică.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 38.000 de vieți ar fi putut fi salvate dacă atmosfera nu ar fi fost încărcată de poluanții care provoacă efectul de seră.

Cifra alarmantă arată de aproape zece ori mai multe victime decât numărul omuciderilor raportate în Europa în același an.

„Mulți oameni consideră schimbările climatice o problemă a viitorului”, a declarat Thessa Beck, autorul principal al studiului. „Însă descoperirile noastre subliniază clar că este deja o problemă urgentă”, a mai spus aceasta.

Căldura extremă din vara anului 2022 a afectat în special femeile, vârstnicii și persoanele din sudul Europei, regiuni mai expuse la temperaturi ridicate.

Studiul a demonstrat că 56% dintre decesele asociate căldurii ar fi putut fi evitate în absența schimbărilor climatice accelerate de arderea combustibililor fosili și defrișărilor masive. Deși valorile au variat între 44% și 54% în anii anteriori, 2022 a marcat o creștere semnificativă a impactului schimbărilor climatice asupra mortalității.

„O concepție greșită este că doar temperaturile extreme reprezintă un risc major”, a explicat Beck. „Însă studiul nostru, precum și alte cercetări, arată că și căldura moderată poate provoca decese, mai ales în rândul celor mai vulnerabile populații”.

2. FOTO: Ager... (canicula2_29702400.jpg)

Sănătatea publică e pusă în pericol

Emily Theokritoff, cercetătoare la Imperial College London, a subliniat că și creșterile mici ale temperaturii pot avea consecințe devastatoare asupra sănătății publice: „Rezultatul studiului este logic – numărul deceselor crește rapid pe măsură ce temperaturile depășesc limitele la care oamenii sunt obișnuiți să trăiască”.

Specialiștii avertizează că decesele cauzate de verile fierbinți vor depăși beneficiile iernilor mai blânde dacă temperatura globală va crește cu peste 2°C față de nivelurile preindustriale. În acest context, un raport recent al Programul Națiunilor Unite pentru Mediu anticipează că lumea se îndreaptă spre o încălzire de 3°C până la sfârșitul secolului, notează The Guardian.

Pentru a preveni aceste decese, medicii recomandă măsuri simple, dar esențiale, precum consumul de apă, evitarea expunerii la soare în orele de vârf și monitorizarea persoanelor în vârstă sau a celor care trăiesc singure. La nivel de politică publică, guvernele pot salva vieți prin implementarea unor planuri de acțiune pentru valurile de căldură, dezvoltarea de orașe mai verzi și reducerea poluării atmosferice.

„Căldura poate fi foarte periculoasă pentru sistemul cardiovascular, în special pentru vârstnici”, a mai adăugat Thessa Beck.

Cercetătorii europeni estimează că numărul vieților pierdute din cauza verilor toride va continua să crească, în ciuda potențialului beneficiu al iernilor mai calde. Deși infrastructura și sistemele de sănătate europene au încercat să se adapteze, ritmul schimbărilor climatice este rapid și, din păcate, infrastructura nu ține pasul.

„Studiile anterioare au arătat că impactul mortalității din cauza căldurii poate scădea datorită adaptărilor structurale și îmbunătățirilor în sistemele de sănătate”, a declarat Garyfallos Konstantinoudis, cercetător la Imperial College London, care nu a participat direct la studiu.

Totuși, acesta avertizează că impactul căldurii asupra mortalității ar putea fi supraestimat în acest studiu, deoarece nu s-a ținut cont de toate ajustările realizate la nivel de infrastructură și servicii medicale, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel