Europa lansează sonda spațială Hera pentru a studia un asteroid lovit de NASA

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Europa a lansat sonda spațială Hera pentru a reveni la asteroidul Dimorphos, care a fost deviat în 2022 de NASA prin misiunea DART. Hera va studia impactul și va contribui la dezvoltarea unei strategii de apărare planetară.

Citește și: Câți dintre noi vor ajunge la vârsta de 100 de ani. Oamenii de știință au calculat

Luni, Europa a lansat sonda spațială Hera, care a fost transportată de o rachetă SpaceX din Florida, marcând începutul unei călătorii de doi ani către asteroidul Dimorphos, care a fost deviat de pe traiectorie în 2022 de misiunea DART a NASA. Această nouă misiune are ca scop evaluarea capacității omenirii de a devia, dacă este necesar, un asteroid care se îndreaptă spre Pământ, pentru a preveni daunele potențiale.

Hera a fost lansată la bordul unei rachete Falcon 9, care a decolat la ora 10:53, ora locală, conform unei transmisiuni în direct. Agenția Spațială Europeană (ESA) a ales compania SpaceX, fondată de Elon Musk, pentru această lansare, completând astfel capacitatea de acces a Europei la spațiu.

Asteroidul Dimorphos este o mică lună a asteroidului Didymos, care este catalogat ca un obiect din apropierea Pământului. În 2022, misiunea NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) a avut ca scop dovedirea conceptului de deviere a unui corp ceresc care ar putea reprezenta un pericol pentru Pământ. Cu toate acestea, Dimorphos și Didymos nu reprezintă o amenințare pentru planeta noastră.

Mai citește și: Locul surprinzător unde există cei mai sănătoși copii de pe Pământ

În data de 26 septembrie 2022, sonda DART s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos la o viteză de aproximativ 22.530 km/h, la o distanță de 11 milioane de kilometri de Pământ. În martie 2023, oamenii de știință au declarat că impactul a schimbat nu doar traiectoria asteroidului, ci și forma acestuia.

Sonda Hera, construită de compania germană OHB SE, va efectua un studiu post-impact al asteroidului Dimorphos pentru a extinde experimentul NASA într-o strategie repetabilă de apărare planetară, conform Agenției Spațiale Europene.

În Sistemul Solar există peste o jumătate de milion de asteroizi, dintre care peste 25.000 sunt clasificați drept obiecte din apropierea Pământului. Peste 1.000 dintre aceștia se află pe lista de risc a ESA, ceea ce înseamnă că necesită observații regulate și detaliate pentru a monitoriza potențialele pericole pe care le-ar putea reprezenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel