În urmă cu două săptămâni, Robert Shapiro, oficial FMI și fost consilier al președintelui Obama, avertiza că Europa se va prăbuși în 2-3 săptămâni, dacă nu se iau măsuri legate de datoriile suverane. Era, de fapt, un atac la adresa economiilor europene, mascat sub forma unui avertisment onorabil.
”Îngrijorarea” autorităților americane ar putea fi de fapt o nouă formă de războiu economic cu vechiul continent. Potrivit publicaţiei britanice Financial News, unii experți occidentali afirmă că managerii americani evaluează impactul acordului final al statelor din zona euro, de miercuri. Ei vor să identifice băncile care ar putea fi forţate să vândă repede active, notează publicaţia britanică, citată de Mediafax.
"Nu poate trece neobservat că unii competitori din Europa au avut dificultăţi care i-ar putea transforma în ţinte atractive pentru achiziţie", a spus şeful diviziei de servicii de management pentru investiţii la SEI, Steve Meyer.
Grupurile de servicii financiare Northern Trust şi SEI Investments au admis, ambele, odată cu anunţarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al treilea, că privesc spre Europa pentru ţinte de achiziţie şi că alte companii rivale procedează la fel. La sfârşitul lunii septembrie, SEI avea fonduri disponibile de 428 milioane de dolari, iar Northern Trust de 4,4 miliarde de dolari. Întărirea dolarului din ultimii doi ani, mai ales în raport cu lira sterlină va fi în favoarea americanilor.
Consilierul FMI, Robert J. Shapiro, doctorand în economie la Harvard, a declarat la BBC că dacă liderii europeni nu vin cu o soluţie credibilă, întregul carusel european al datoriei suverane se va prăbuşi în două sau trei săptămâni.
Citeşte şi:
FMI: Europa ar putea să se prăbuşească în două săptămâni
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează: Urmează cea mai gravă criză economică din istorie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News