Europa discută o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra pieței energetice rusești, au declarat un oficial de top al Comisiei Europene și ministrul de finanțe din Lituania, conform CNN.
Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că unul dintre aspectele avute în vedere se referă la un embargo asupra petrolului. Au existat discuții despre "sancțiuni inteligente" care ar putea include mai degrabă tarife decât un embargo complet la început.
"Așadar, ar putea exista unele nuanțe, dar această activitate este în curs de desfășurare", a declarat Dombrovskis reporterilor din Washington.
Într-un interviu separat, ministrul lituanian de finanțe Gintarė Skaistė a declarat că a discutat cu secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, despre o posibilă următoare tranșă de sancțiuni.
"Ne oferim întotdeauna să includem în sancțiuni sectorul energetic, în special cel petrolier", precum și "sancțiuni suplimentare pentru sectorul financiar al Rusiei", a declarat Skaistė.
Skaistė a declarat că sancțiunile trebuie să fie coordonate pentru ca acestea să aibă un impact. "Dacă nu vom conveni asupra sancțiunilor împreună, Statele Unite cu toți aliații occidentali, nu vor funcționa", a spus ea.
Dombrovskis a spus că "din punct de vedere tehnic, aprobarea sancțiunilor poate fi foarte rapidă, se poate face în una sau două zile".
"Problema aici este, în esență, că sancțiunile necesită unanimitate în rândul statelor membre, deci aceste discuții politice sunt în curs de desfășurare în paralel, este important să se ajungă la un acord politic unanim", a spus el.
Skaistė a declarat că este prea devreme pentru a spune când va exista un acord cu privire la această următoare rundă de sancțiuni. Ea a precizat că sancțiunile au atât un obiectiv pe termen scurt, cât și unul pe termen lung: să-l atragă pe președintele rus Vladimir Putin la masa negocierilor și să slăbească economia Rusiei, astfel încât aceasta să nu-și poată consolida armata.
Dombrovskis a declarat că este important ca sancțiunile existente să fie aplicate efectiv, menționând că lucrează cu statele membre ale UE, precum și cu comunitatea internațională în general. „Este un fapt că nu toate țările s-au alăturat acestor sancțiuni occidentale", a spus el.
Atât Skaistė, cât și Dombrovskis și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele ținte ale lui Putin, dacă acesta nu va fi oprit în mod decisiv în Ucraina.
"Propaganda rusă, anumite autorități, reprezentanți nu fac un secret din faptul că Rusia plănuiește să meargă mai departe și, dacă nu îi oprim în Ucraina, vor invada alte țări vecine", a declarat Dombrovskis, numind acest lucru nu doar un atac la adresa Ucrainei, ci și la adresa securității europene în general.
Întrebat dacă Europa ar răspunde cu aceeași unitate în cazul în care Moldova ar fi atacată de Rusia, Dombrovskis a spus că uniunea trebuie să se concentreze pe Ucraina în acest moment, "pentru că Putin va merge atât de departe cât îl vom lăsa să meargă", scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci