Director general la JPMorgan a vorbit despre problema energiei cu care se confruntă Europa.
Piaţa energiei din Europa se confruntă cu "furtuna perfectă" şi "nu există certitudini privind momentul în care îşi vor reveni preţurile petrolului şi gazelor", a afirmat luni Vis Raghavan, director general la JPMorgan pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), transmite Bloomberg, scrie Agerpres.
Într-un interviu acordat la Londra, Vis Raghavan a declarat că se aşteaptă "la o perioadă de volatilitate, de creşteri şi corecţii". Dar cum majoritatea investitorilor caută oportunităţi pentru a utiliza nivelul de numerar fără precedent, "nu suntem în pragul prăbuşirii pieţei".
De asemenea, oficialul JPMorgan a apreciat că activitatea pe pieţele de capital rămâne ridicată, în special în tranzacţionarea acţiunilor şi instrumentelor derivate, iar tendinţa va continua. "Activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) este la un nivel record şi nu dă semne de atenuare, în timp ce creditarea revine la nivelul de dinaintea pandemiei", a explicat Raghavan.
Deşi pieţele sunt afectate de dificultăţile cu care se confruntă grupul China Evergrande, Raghavan nu se aşteaptă la perturbări din această cauză. "Nu văd un val de retrageri din cauza celor mai recente informaţii. JPMorgan îşi menţine angajamentul pe termen lung faţă de China", a dat asigurări Raghavan.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că decizia grupului OPEC+ de a majora producţia cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în noiembrie va ajuta la stabilizarea pieţei, transmite Reuters, mai scrie Agerpres.
Luni, miniştrii Energiei din OPEC+ (grup compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) s-au reunit pentru a discuta cât de mult petrol să elibereze pe o piaţă supraîncălzită, pe care perturbările de aprovizionare şi revenirea cererii după pandemia de coronavirus au împins preţul barilului de petrol peste pragul de 80 de dolari.
Grupul celor 23 de mari producători de petrol a decis să menţină actualul pact care prevede în fiecare lună majorarea producţiei cu 400.000 de barili pe zi, până cel puţin în luna aprilie 2022, în pofida solicitărilor pentru o creştere mai accentuată, pentru a contracara avansul preţurilor, care ameninţă redresarea economiilor în urma pandemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu