Europa se încălzește mai rapid decât restul planetei. Mircea Duțu, despre pericolul schimbărilor climatice: Efecte distrugătoare, semnele sunt deosebit de rele

Sursă Foto: Pixabay, de TheDigitalArtist
Sursă Foto: Pixabay, de TheDigitalArtist

Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București, a explicat cum se vor schimba temperaturile în următorii ani.

Europa se încălzește mai repede decât restul planetei, a avertizat Organizația Meteorologică Mondială într-un raport, realizat în parteneriat cu Serviciul european pentru schimbări climatice "Copernicus". Continentul european a înregistrat în ultimii 30 de ani o creștere a temperaturii aerului de două ori mai mare decât media planetei, adică 1,5 grade Celsius, respectiv 0,5 grade în fiecare deceniu.

În acest context, Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București, a fost întrebat la Realitatea Plus cum se vor schimba temperaturile și cum va fi afectată agricultura de aceste modificări ale vremii.

Vom îndura foamete?

"Putem să ne gândim la foamete?", l-a întrebat Ana Maria Păcuraru pe Mircea Duțu.

"Nu. Este puțin probabilă această din urmă constatare în privința continentului nostru, dar așa cum remarcați și dumneavoastră din raportul publicat în comun de Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru clima Uniunii Europene, continentul nostru este cel în care încălzirea globală avansează cel mai rapid. Europa ne oferă astfel imaginea vie a unei planete care se încălzește și ne amintește că chiar și în societățile cele mai pregătite să se confrunte cu schimbarea climatică, nu se află la adăpost de efectele distrugătoare ale fenomenului. În raportul respectiv sunt făcute câteva evaluări importante, sute de decese, faptul că s-au cauzat pagube, de pildă, în 2021 de peste 50 de miliarde de euro, iar dintre fenomenele meteorologice extreme cele mai frecvente provocate evident de încălzirea globală, sunt inundațiile, furtunile și seceta.

Mircea Duțu: Semnele sunt deosebit de rele

Ori, acest din urmă fenomen a afectat din plin și anul 2022 și ca atare dacă își continuă după toate probabilitățile avansul și în această toamnă, semnele sunt deosebit de rele în privința a ceea ce se poate întâmpla în continuare din punct de vedere al sezonului agricol și în primăvară în sensul că vom asista la o penurie de apă, deficitul de randament agricol va fi evident, de asemenea, pădurile nu își vor mai putea îndeplini rolul de absorbant al emisiilor de gaze cu efect de seră, iar producția de energie electrică pe cale hidro va fi diminuată.

Ca atare, dacă se mențin toate aceste semnale pe care le-au transmis în ultimii ani și perioada din urmă cu acest val neașteptat de așa-zisă vară indiană, trebuie să considerăm că în primăvară dificultățile de ordin meteorologic vor acutiza criza alimentară și agricolă în general. De aceea, UE are propriile strategii vizând pregătirea agriculturii și a politicii agricole comune de a face față cât mai bine provocărilor pe care le implică schimbarea climatică", a declarat Mircea Duțu.

Seceta persistă și în luna noiembrie, în cea mai mare parte a Dobrogei şi Munteniei

Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, local în sudul şi estul Moldovei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2 - 8 noiembrie 2022. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel