Europa vs SUA. Bătălie strânsă pentru șefia Organizației Internaționale pentru Migrație a Națiunilor Unite

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

După o bătălie neobișnuit de aspră, Organizația Internațională pentru Migrație organizează luni alegeri pentru a stabili dacă actualul șef sau unul dintre adjuncții săi ar trebui să conducă agenția ONU.

Cele 175 de state membre ale OIM se confruntă cu o alegere între a-l sprijini pe fostul ministru portughez, Antonio Vitorino, pentru un al doilea mandat sau pe adjunctul său american, Amy Pope. Mandatul este de 5 ani.

Votul secret va avea loc la un centru de conferințe din Geneva, începând cu ora 9:00 am (0700 GMT), luni, și ar putea continua până marți, scrie France 24.

OIM a fost fondată în 1951 pentru a gestiona deplasările din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, dar a devenit o agenție a Națiunilor Unite în urmă cu șapte ani.

Cursa pentru postul de top la organizație vine într-un moment critic, pe măsură ce numărul global de migranți crește.

Organismul cu sediul la Geneva este principalul actor internațional care se adresează nevoilor a aproximativ 281 de milioane de migranți din întreaga lume, conform unei estimări pentru 2020.

Campania îndelungată pentru funcția de director general a provocat o ruptură între Washington -- care a investit mult în aducerea unui american înapoi într-un rol de conducere deținut în mod tradițional de SUA -- și aliații săi europeni, spun observatorii.

„Se pare că a provocat o anumită consternare diplomatică”, a declarat pentru AFP, Megan Bradley, profesor asociat la Universitatea McGill din Montreal și expert în activitatea OIM.

În cadrul sistemului ONU, șefii agențiilor care doresc să preia un al doilea mandat sunt de obicei promovați fără provocari.

Când Pope și-a anunțat candidatura în octombrie, „a fost un pic de șoc”, a recunoscut pentru AFP un diplomat european de la Geneva, sub condiția anonimatului. „Nu a fost văzută ca o mișcare amicală”.

Vitorino, un fost ministru portughez al apărării și vicepremier, în vârstă de 66 de ani, devenit șef al OIM în 2018, a părut între timp sfidător.

„Toți predecesorii mei timp de 70 de ani au parcurs două mandate și nu văd niciun motiv pentru ca un prim mandat de succes să nu fie urmat de un al doilea mandat”, a declarat el pentru AFP în martie.

Vitorino se bucură de un sprijin deosebit de puternic din partea țărilor europene și a fost lăudat pentru conducerea eficientă a organizației în expansiune rapidă.

Dar Pope, în vârstă de 49 de ani, care, dacă va fi aleasă, ar fi prima femeie care va conduce agenția, a insistat pentru AFP la începutul acestui an că există „mult loc de îmbunătățire”, spunând că are viziunea necesară pentru a duce OIM „în secolul XXI. ".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel