Un europarlamentar polonez, membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a criticat dur reticența Comisiei Europene de a dezgheța fondurile din PNRR-ul Poloniei.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că va debloca Fondul de redresare al UE pentru Polonia dacă vor fi atinse anumite etape, dar într-o scrisoare către europarlamentari, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a cerut un vot de cenzură împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dacă va merge mai departe cu planul (citește AICI).
„Dacă comisia condusă de Ursula von der Leyen nu își mai îndeplinește rolul de gardian al tratatelor, Parlamentul ar trebui să-i retragă încrederea”, a scris europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt.
Europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski a reacționat la încercările lui Verhofstadt și ale partidului său Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) de a bloca zeci de miliarde de finanțare pentru Polonia.
Verhofstadt a scris că Comisia Europeană „a ignorat în mod flagrant rezoluțiile Parlamentului” privind capacitatea Poloniei de a respecta regulile UE. „Comisia a decis să dea o evaluare pozitivă, în ignorarea flagrantă a mai multor rezoluții ale Parlamentului, a mai multor hotărâri ale CEJ și a disidenței în cadrul Colegiului, deoarece cinci comisari cheie se îndoiesc public dacă așa-numitele etape sunt suficiente pentru a se conforma hotărârilor CEJ”.
Intervievat de portalul wPolityce.pl, europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski a numit scrisoarea o „încercare de a împărți efectiv UE” într-un moment în care aceasta trebuie să facă față războiului din Ucraina. În timp ce acest război continuă, actorii politici din UE încearcă să uzurpe puteri pe care tratatele UE nu le-au acordat Uniunii Europene.
„Acest lucru este total inacceptabil. Un scandal. Nu există cuvinte pentru a descrie. În mod indirect, beneficiază interesele ruse prin slăbirea unui stat care trebuie să facă față crizei refugiaților și care este pilonul de bază al flancului estic al NATO”, a spus europarlamentarul polonez.
CITEȘTE ȘI - PNRR-ul Poloniei. Varșovia susține că este aproape de obținerea aprobării din partea Comisiei Europene
Saryusz Wolski a reacționat, de asemenea, cu furie la cererea lui Verhofstadt ca Polonia să fie forțată să reintroducă toți judecătorii disciplinați de Camera de disciplină a Curții Supreme, reducând toate finanțările UE ale Poloniei până când se realizează acest lucru.
Europarlamentarul polonez crede că etapele anunțate de Bruxelles nu sunt o listă stabilită și că noi condiții vor apărea pe măsură ce timpul trece din cauza presiunii din partea Parlamentului European, care a spus că înseamnă că Polonia va fi în mod continuu forțată să accepte cererile UE. Dacă acest lucru se va întâmpla, europarlamentarul a spus că Polonia ar trebui să blocheze procesul de luare a deciziilor în UE cu utilizarea persistentă a dreptului de veto.
Saryusz-Wolski notează că Ursula von der Leyen a spus lucruri diferite la Varșovia și în Parlamentului European. La Varșovia, ea a fost conciliantă, în timp ce, într-o scrisoare către Parlamentul European, i-a asigurat pe europarlamentari că Polonia nu va primi fonduri dacă nu îndeplinește condițiile specificate de Comisia Europeană.
Acest lucru se poate datora faptului că cinci dintre comisarii ei au protestat împotriva poziția ei la Varșovia privind deblocarea fondurilor UE prin aprobarea programului operațional al Poloniei.
Europarlamentarul polonez încheie interviul spunând că speră că încercarea de a răsturna Comisia Europeană se va dovedi nereușită și ar trebui să fie considerată inacceptabilă.
„Cred că acesta este momentul în care trebuie să spunem ‘destul’”, a spus Saryusz-Wolski, conform RMX.
Majoritatea polonezilor doresc ca regula unanimității atunci când se iau decizii importante să rămână, iar aproape jumătate se opun conceptului de federalizare a Uniunii Europene, a relevat un nou sondaj.
Potrivit unui sondaj al centrului de cercetare Estymator pentru portalul dorzeczy.pl, 24% dintre respondenți au fost ferm de acord și 36% au fost oarecum de acord că UE ar trebui să păstreze regula votului unanimității în deciziile cheie - un total combinat de 60%.
De cealaltă parte, 30% dintre polonezi au vrut să fie abandonată regula unanimității, în timp ce 10% dintre respondenți nu au putut da un răspuns.
În prezent, în UE, regula unanimității există atunci când se iau cele mai importante decizii, de exemplu în ceea ce privește politica externă sau schimbarea tratatelor. Este conceput pentru a proteja interesele statelor membre mici și mijlocii, dar uneori poate duce la dificultăți în luarea acestor decizii (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci