Europarlamentarul Corina Creţu ne-a remis un punct de vedere referitor la sesizarea trimisă de către DeCe News Parlamentului şi Comisiei Europene, cu privire la tentativele şefei CSM, Oana Hăineală, de intimidare a presei şi de limitare a libertăţii de exprimare a acesteia. Eurodeputatul spune că astfel de acţiuni împotriva presei pun în pericol democraţia României, notând că raportul MCV 2013 pentru ţara noastră a deschis calea unor abuzuri împotriva jurnaliştilor din partea unor instituţii ale Justiţiei române.
Vă prezentăm integral reacţia eurodeputatului Corina Creţu:
"În legătură cu conținutul scrisorii Agenției dumneavoastră de presă, scrisoare adresată responsabililor Uniunii Europene și Comisiei Europene, țin să fac următoarele precizări:
1. Din motive pe care le bănuiesc, dar pe care niciodată nu le voi accepta, atât ca fost jurnalist, cât și în calitate de cetățean, în ultimii zece ani libertatea presei s-a restrâns în mod constant în România. Nu este pentru prima oară când protestez împotriva acestei stări de lucruri, care contravine atât Constituției, Declarației Universale și celei Europene a Drepturilor Omului, cât și statutului nostru de țară democrată, europeană.
2. Cu regret constat că un document politic, Raportul MCV 2013, privitor la progresele României în materie de Justiție și Afaceri Interne, care face o neașteptată și de neînțeles trimitere la posibilitatea limitării dreptului de liberă exprimare atunci când este vorba de acțiuni ale Justiției, a deschis calea unor abuzuri împotriva presei din partea unor instituții ale Justiției române.
Oricât de nedrepte ar considera cei vizați că sunt criticile presei, acțiunea ei este legitimă, pentru că se referă la acțiuni și poziții de interes public. Ar fi mult mai util, pentru toată lumea, ca părțile vizate să dea răspunsuri acestor critici, cu argumente, nu să încerce să folosească instituții ale statului pentru a reduce la tăcere vocile critice.
3. Libertatea presei, a cuvântului sunt printre cele mai importante realizări ale Revoluției din decembrie 1989. Ele trebuie să rămână valori de bază ale societății românești, indiferent cât de deranjați se arată unii sau alții de criticile presei. În locul unor acțiuni de forță sunt mult mai utile dialogul deschis și respectul reciproc între cei interesați. Sper sincer că aceia care se află la originea acțiunilor împotriva unor instituții de presă, inclusiv împotriva DeCe News, vor înțelege cât de mult greșesc abordând astfel relația lor cu presa, vor da dovadă de responsabilitate și vor renunța la acțiunile punitive, care pun în pericol funcționarea democratică a statului și a societății românești."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News